Vinska vizita v Zagorju powered by WOW

Novi početak zagorskih vina oduševio novinare

alica petrač i enolog igor horvat

Projekt „Vinska vizita v Zagorju“ – namijenjen stranim i domaćim novinarima, bio je pojačan WW-icama a glasno je odjeknuo u hrvatskim, slovenskim i mađarskim medijima te se slobodno može reći da će ovogodišnji posljednji vikend u rujnu ostati zapamćen kao pravi novi početak zagorskih vina u međunarodnom kontekstu.

Stara je stvar da nije  novost kad pas ugrize čovjeka, nego kad čovjek ugrize psa.

Tako je zapravo nekima vjerojatno novost da se u Hrvatskom Zagorju sve bolje pije, tj. da se ondje piju fina vina i, možda nekome neočekivano, pjenušci, no da se tamo dobro jede, nekako se oduvijek znalo.

Da se ovdje, osobito u vinarijama Petrač i Vuglec, u neposrednoj blizini Krapinskih toplica, nude odlična vina, žene iz udruge WOW/žene i vino htjele su obznaniti urbi i orbi, te su u svom naumu nedavno i uspjele.

Projekt „Vinska vizita v Zagorju“ – namijenjen stranim i domaćim novinarima, bio je pojačan WW-icama a glasno je odjeknuo u hrvatskim, slovenskim i mađarskim medijima te se slobodno može reći da će ovogodišnji posljednji vikend u rujnu ostati zapamćen kao pravi novi početak zagorskih vina u međunarodnom kontekstu.

Bude li sreće, pameti i novaca – projekt će postati tradicionalan – nada se predsjednica udruge, novinarka i urednica, Sanja Muzaferija.

No, s obzirom da se o odličnim vinima Petrač već dosta zna, osobito o CabernetSauvignonu iz 2008., Karizmi iz 2011., Merlotu (rosé) iz 2010., CabernetSauvignonu,ledenom vinu iz 2009., ali i Chardonnayu iz 2012., Graševini iz 2012. i Rizlingu iz 2012. , te pjenušcu isključivo od graševine koji je odležao čak deset godina, valja reći nešto i o hrani.

Da se u Hrvatskom Zagorju dobro jede, svi znamo. Ali kako i koliko dobro, treba ponovno kušati, ili – utvrditi gradivo – sigurna je Muzaferija.

Dakle, u vinariji Petrač, otvorenoj svaki dan od ponedjeljka do petka od 7 ujutro do 15 sati mogu se kupiti vina, ali se po dogovoru mogu organizirati vođene degustacije i ručkovi.

Preporuka je izvanserijska bučnica s potpisom kuhara Marija, fenomenalan domaći špek, odlična raca z mlincima (patka s mlincima), kozlić ispod peke i štrudla od jabuka. (Više informacija na telefon 049-232-715; 091 4604-377; 091-6331713).

Na na susjednom brijegu nalazi se Vuglec Breg, i tu je rodno mjesto naprosto fantastičnih pjenušaca Borisa Vugleca.

Naravno, Vuglec potpisuje i mirna vina u vinariji koja postoji od 2003. godine.

Na četiri hektara uzgaja se oko 1600 čokota, a radi se o sortama chardonnay, rizling, sauvignon, bijeli muškat, zeleni silvanac, crni pinot, cabernet sauvignon i graševina.

U restoranu Vuglec Breg, valja provjeriti fenomenalnu zagorsku juhu, zatim kušati kokota u vinu (na slici dolje),  izvaredne vrganje u kukuruznom brašnu i bučnicu.

B.Jurakvinarija petrač 2

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…