Smjena na vrhu sommelierske organizacije

Novi predsjednik Hrvatskog sommelier kluba je Franko Lukež

lukez i kramaric

Na izvanrednoj skupštini HSK umjesto Veljka Ostojića koji je izabran za ministra turizma, za predsjednika je imenovan dosadašnji izvršni direktor koji najavljuje nove specijalizirane tečajeve o kavi, čaju, vodi i čokoladi

Piše: Ivan Zidar

Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor Hrvatskog sommelier kluba, izabran je za novog predsjednika HSK na izvanrednoj skupštini održanoj ovog vikenda u rovinjskom hotelu Park.
Dosadašnji predsjednik Veljko Ostojić podnio je ostavku jer zbog imenovanja za ministra turizma više nije u mogućnosti obnašati funkciju predsjednika.
U razgovoru za Gastronomiku, novi predsjednik Lukež (na slici s našom suradnicom Danielom Kramarić) naglasio je da je HSK pod vodstvom njegovog prethodnika doveden na visoku razinu te da će nastojati nastaviti započete projekte.
– Nastavit ću s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojić je u prethodna dva mandata doveo klub na visoku razinu, a ja ću nastaviti u tom smjeru. Nastavit ćemo s edukacijom članova i radionicama. Osim redovnih tečajeva prve, druge i treće razine za sommeliere u cilju njegovanja kulture stola HSK će pokrenuti i nove specijalizirane tečajeve pa su tako u pripremi radionice o kavi, čaju, mineralnoj vodi i čokoladi.

Nije svatko tko omiriše čep sommelier

Na pitanje koliko trenutno ima sommeliera u Hrvatskoj od novog predsjednika dobili smo pomalo neočekivan odgovor.
– Danas se svatko tko je omirisao čep voli nazivati sommelierom, ali zapravo formalno u Hrvatskoj imamo samo šest  sommeliera koji su završili tečajeve svih razina koje propisuje nacionalna udruga i koje priznaje međunarodna asocijacija sommeliera. Njima treba pridodati još desetak sommeliera koji su završili odgovarajuće tečajeve u inozemstvu. Hrvatski sommelier klub ima 550 članova, ali nisu svi oni sommelieri mada je većina završila neki od tečajeva prve i druge razine.

Završni ispit nakon tečaja treće razine po programu HSK, koji je član međunarodne asocijacije sommeliera, u Hrvatskoj je položilo svega šest sommeliera: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savić, Mario Meštrović, Lucija Matijević i Denis Peteani.

Franko Lukež posebno upozorava da postoje i sommelierski tečajevi koje organiziraju otvorena sveučilišta koja to upisuju i u radnu knjižicu, ali da ih vode neškolovani kadrovi i da polaznici tih tečajeva na kraju ne dobiju potrebno znanje.
– Interes za zvanje sommeliera nakon velikog booma prije nekoliko godina, 2007. i 2008. sada pomalo stragnira, ali primjećujemo da manjak individualnih polaznika nadoknađuju velike korporacije i hotelske kuće koje šalju na doškolovanje svoje kadrove.

Fotografija iz arhiva HSK

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

somelieri 2016

Filip Savić- najbolji...

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu A…

san remo 2013 naj sommelier

Najbolji sommelier Europe za...

Uz izbor najboljeg europskog sommeliera, u talijanskom San Remu je održana i skupština ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera koja…

vino-tasting

HSK organizira nove tečajeve...

Želite li postati sommelier? Ljubitelj ste vina i vinskih priča ili se želite profesionalno obrazovati i proširiti znanje? Za sve v…

naj sommelieri istre

Najbolji hrvatski sommelier...

U finalu su konkurenti Ružiću, pobjedniku Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, bili Ivo Zgrablić, sommelie…