Smjena na vrhu sommelierske organizacije
Novi predsjednik Hrvatskog sommelier kluba je Franko Lukež

Na izvanrednoj skupštini HSK umjesto Veljka Ostojića koji je izabran za ministra turizma, za predsjednika je imenovan dosadašnji izvršni direktor koji najavljuje nove specijalizirane tečajeve o kavi, čaju, vodi i čokoladi
Piše: Ivan Zidar
Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor Hrvatskog sommelier kluba, izabran je za novog predsjednika HSK na izvanrednoj skupštini održanoj ovog vikenda u rovinjskom hotelu Park.
Dosadašnji predsjednik Veljko Ostojić podnio je ostavku jer zbog imenovanja za ministra turizma više nije u mogućnosti obnašati funkciju predsjednika.
U razgovoru za Gastronomiku, novi predsjednik Lukež (na slici s našom suradnicom Danielom Kramarić) naglasio je da je HSK pod vodstvom njegovog prethodnika doveden na visoku razinu te da će nastojati nastaviti započete projekte.
– Nastavit ću s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojić je u prethodna dva mandata doveo klub na visoku razinu, a ja ću nastaviti u tom smjeru. Nastavit ćemo s edukacijom članova i radionicama. Osim redovnih tečajeva prve, druge i treće razine za sommeliere u cilju njegovanja kulture stola HSK će pokrenuti i nove specijalizirane tečajeve pa su tako u pripremi radionice o kavi, čaju, mineralnoj vodi i čokoladi.
Nije svatko tko omiriše čep sommelier
Na pitanje koliko trenutno ima sommeliera u Hrvatskoj od novog predsjednika dobili smo pomalo neočekivan odgovor.
– Danas se svatko tko je omirisao čep voli nazivati sommelierom, ali zapravo formalno u Hrvatskoj imamo samo šest sommeliera koji su završili tečajeve svih razina koje propisuje nacionalna udruga i koje priznaje međunarodna asocijacija sommeliera. Njima treba pridodati još desetak sommeliera koji su završili odgovarajuće tečajeve u inozemstvu. Hrvatski sommelier klub ima 550 članova, ali nisu svi oni sommelieri mada je većina završila neki od tečajeva prve i druge razine.
Završni ispit nakon tečaja treće razine po programu HSK, koji je član međunarodne asocijacije sommeliera, u Hrvatskoj je položilo svega šest sommeliera: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savić, Mario Meštrović, Lucija Matijević i Denis Peteani.
Franko Lukež posebno upozorava da postoje i sommelierski tečajevi koje organiziraju otvorena sveučilišta koja to upisuju i u radnu knjižicu, ali da ih vode neškolovani kadrovi i da polaznici tih tečajeva na kraju ne dobiju potrebno znanje.
– Interes za zvanje sommeliera nakon velikog booma prije nekoliko godina, 2007. i 2008. sada pomalo stragnira, ali primjećujemo da manjak individualnih polaznika nadoknađuju velike korporacije i hotelske kuće koje šalju na doškolovanje svoje kadrove.
Fotografija iz arhiva HSK