Poznata novinarka i formalno postala slastičarka
Novi život Mladenke Šarić uz dalmatinske torte iz davnine

Torta od rogača, Splitska torta i čokoladna torta s narančom spremljene po starim receptima naših nona samo su neke od slastica koje izlaze iz Mladenkine kuhinje
Piše: Majda Matković
Najbolja slastičarka među novinarima i najbolja novinarka među slastičarkama bez konkurencije je Mladenka Šarić (na slici), dugogodišnja komentatorica Večernjeg lista.
Točnije bivša komentatorica Večernjaka, jer Mladenka se i formalno prekvalificirala u slastičarku, a komentare sada piše za Glas Slavonije.
– U dnevnom novinarstvu već sam dugo osjećala nezadovoljstvo. Nije me ispunjavalo stajanje pred vratima raznih saborskih ureda i stranačkih središnjica, čekanje da ti netko dobaci neku izjavu o nekom zatvorenom sastanku, telefoniranje „povjerljivim izvorima“ koji su uvijek davali friziranu, njihovu istinu. Dugo prije nego što sam donijela odluku razmišljala sam o izlazu, o nekoj varijanti koja će mi omogućiti bijeg iz frustracija. Osjećala sam se kao rob posla, koji nije pridonosio javnom interesu onako kako sam ja smatrala da bi trebalo.
Čudesa naših nona
Mladenka otkriva da se ideja o novom poslu rodila prije točno prije dvije godine. Odmah je znala što želi – raditi kolače, odnosno torte iz davnine.
– Puno se priča o zaštiti identiteta, o tome što smo, tko smo, kako ćemo nestati u EU i slično. Rodila mi se ideja da pokušam oživjeti neke stare recepte, za početak neke stare dalmatinske torte. Mnogi, naravno, misle da u Dalmaciji nema dobrih kolača, ali to nije istina. None su znale raditi čudesa čak i iz oskudnih materijala kojima su raspolagale, a u bogatijim se građanskim kućama itekako jelo dobrih slastica. Odlučila sam krenuti iz Dalmacije jednostavno zato što sam Dalmatinka, pa je i to vraćanje nekim vlastitim korijenima.
Kuhinja kao svemirski brod
Mladenka je formalne kvalifikacije stekla prekvalifikacijom u slastičarku. To je trajalo šest mjeseci, od siječnja do lipnja 2010., pa sada uz diplomu Fakulteta političkih znanosti ima i svjedodžbu slastičarke što je i zakonska obaveza.
– Nisam na početku htjela kemijati i izigravati zakone tražeći nekoga tko će mi samo formalno glumiti poslovođu, nego sam odlučila u to ući sama. Nisam naučila Bog zna što, znam o kolačima uglavnom ono što sam i znala ranije, ali sam osigurala papir. Stare recepte imam od ranije, uvijek su bili skriveni u nekim tekicama, ponekad bi se ponešto od toga našlo na trpezi. Nalazim ih na razne načine, od poznatih u Dalmaciji, iz starih kuharica, od prijatelja koji imaju prijatelje…
Mladenka Šarić posao je organizirala u vlastitom prostoru. Na 150 kvadrata nalazi se moderna profesionalna kuhinja za koju je podigla kredit za početnike u HBOR-u od 250.000 kuna, s dvije godine počeka i 10 godina otplate uz kamatu od 4 posto. Oprema je „kao u svemirskom brodu“, profi pećnice i štednjaci, dva golema hladnjaka i jedan zamrzivač te rashladni uređaj za jaja. Naime, prema standardima EU ništa se ne smije križati kako bi se smanjila opasnost od zaraze nekom bakterijom.
U planu i minijaturne torte
Svoje originalne kolače (na slici lijevo – Bokeljska torta) Mladenka Šarić prodaje nekim restoranima i kafićima koji pokazuju interes za proširenje svoje ponude. Primjerice, torta od rogača, Splitska torta i čokoladna torta s narančom prodaju se u jednom kafeu u Kaptol centru, a u planu su joj i neke minijaturne torte koje se mogu prodavati kao pokloni, suveniri i sl., s obzirom da su neke od njih trajne.
Sa čitateljima Gastronomike, Mladenka je spremno podijelila i jedan recept, tako da se i vi možete okušati u pripremi – pandoletta. Želite li kušati ili naručiti neku od Mladenkinih torti možete je potražiti na Facebooku ili je kontaktirati putem maila: mladenka.saric@zg.t-com.hr.
Foto: arhiv Mladenke Šarić