Zanimljivosti iz svijeta: Dugovječni obiteljski biznis

Obitelj Balson vodi mesnicu bez prekida već 476 godina

balsonsi 1

Institut za obiteljski biznis utvrdio je da se radi o najstarijem kontinuiranom obiteljski vođenom poslu u Velikoj Britaniji

Neki se obiteljski biznisi uspijevaju održati kroz jednu, dvije ili tri generacije, što je već lijep uspjeh, no malo se koja obitelj može pohvaliti tradicijom dugom gotovo pet stoljeća. Obiteljska mesnica RJ Balson & Sons održala se od davne 1535. godine do danas i po tome je britanski rekorder.

Danas, 476 godina i 25 generacija poslije, tvrtka Balsonovih iz Dorseta smatra se, prema podacima Instituta za obiteljski biznis, najstarijim kontinuiranim obiteljskim poslom u Velikoj Britaniji.

Kada je John Balson u 16. stoljeću otvorio prvu mesnicu i počeo prodavati kobasice i pancetu (slaninu/špek), Engleskom je vladao kralj Henrik VIII., jedan od najpoznatijih i najokrutnijih europskih vladara, koji je u povijest ušao u prvom redu zahvaljući brojnim brakovima i smaknućima svojih žena.

Uostalom, godinu dana nakon što je prvi Balson otvorio mesnicu, Henrik VIII. je dao pogubiti drugu suprugu Anne Boleyn.

Mesnica se 1880. godine preselila na sadašnju lokaciju u Bridport koja je nedaleko od ulice South Street, mjesta na kojem je u 16. stoljeću, prvi Balson postavio štand s mesom.

Balsonovi i danas kao i prije 476 godina nude kobasice – 20-ak različitih vrsta suhomesnatih proizvoda – salama i kobasica od divlje svinje, patke, noja do mesa fazana i biserke.

Ove je godine u 88. godini života preminuo Don Balson, vlasnik mesnice i po tradiciji posao je preuzeo njegov sin Richard.

balsonsi2Vođenje mesnice nije uvijek išlo direktno s oca na sina, ponekad je posao preuzimao brat, ali uvijek je sve ostajalo u obitelji.

Richard sada ima 54 godine i ne brine se za nastavak tradicije jer je u posao već ušao njegov sin, a nada se da će istim putem krenuti i unuk.

Balsonovi imaju i obiteljsku šalu prema kojoj se posao nastavlja jer nikako ne uspijevaju zaraditi dovoljno da bi se mogli bezbrižno umiroviti.

M.Matković/ foto www.balsonbutchers.com

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…