Lonely Planet objavio izbor prehrambenih afrodizijaka

Od osam najboljih afrodizijaka njih šest nam je na dohvat ruke

dreamstime_cura i cokolada-rez

Znate li koje su namirnice najbolji afrodizijaci i gdje ćete isprobati najbolje svjetske afrodizijake?

Afrodizijaci, čije ime dolazi od onog Afrodite, grčke božice ljubavi, sredstva su koja se upotrebljavaju za pojačanje spolne želje.

Tijekom povijesti, mnoga pića i mnoge prehrambene namirnice, ali i neke kemijske supstance smatrali su se afrodizijacima.

Rezultati njihove primjene varirali su te su često bili pripisivani placebo-učinku, ali mnogi vjeruju da “ima nešto” u namirnicama kojima se pripisuju afrodizijačka svojstva.

Portal Lonely Planet nedavno je objavio izbor najboljih svjetskih prehrambenih afrodizijaka od kojih većinu možete lako pronaći i u Hrvatskoj.

Eksperimentirajte s predloženim namirnicama jer tko zna, možda vas učinak iznenadi.

A čak i ako vaš libido ostane nepromijenjen, vaše će nepce zasigurno uživati.

Kamenice

Kao idealno mjesto za degustaciju kamenica Lonely Planet predlaže kanadski Otok princa Edwarda (Prince Edward Island).

Najbolji mjeseci za uživanje u ovom jelu tamo su srpanj i kolovoz.dreamstime_kamenica

Kako ne bi sve ostalo samo na jelu, ovaj otok, čije su kamenice proglašene najukusnijima na svjetskoj izložbi u Parizu, poznatoj Exposition Universelle održanoj 1900., pruža vam raznolike aktivnosti u znaku kamenica, poput polaganja „zakletve kamenica“ i inauguracije u Društvo kamenica Otoka princa Edwarda, ili prisustvovanja tradicionalnom godišnjem Međunarodnom festivalu školjaka princa Edwarda.

Osim ovog otoka, izvrsne kamenice možete kušati na japanskom otoku Miyajima i u irskom gradu Galwayu.

Najbolje kamenice u Hrvatskoj su one iz Stona, a idealno vrijeme za njihovu konzumaciju je početkom proljeća.

Jagode

Kušajte engleske jagode i to po mogućnosti od lipnja do ranog kolovoza.

Bilo da su poslužene uz šlag, šećer ili bez ikakvih dodataka, britanske su jagode pravi užitak za sve sladokusce. dreamstime_cura i jagoda

Započnite svoju gastronomsku odiseju u okrugu Surrey na farmi Crockford Bridge te kušajte njihov domaći sladoled od jagoda.

Posjetite i Wimbledon te uživajte u kombinaciji jagoda i tenisa.

Osim britanskih, Lonely Planet preporuča i švedske jagode.

Hrvatska također obiluje kvaltetnim domaćim jagodama, a mi vam sugeriramo da isprobate one šumske u kasno ljeto, ako već niste bili te sreće.

Čokolada

Preporuka za najbolju čokoladu ovoga puta ide onoj iz male srednjoameričke države Belize smještene na obali Karipskog mora.

Kušajte ju u siječnju ili svibnju.

Prema predaji, upravo je Belize kolijevka majanske civilizacije.

Maje su navodno konzumirale čokoladu pri svakom obroku, no za početak je možda dovoljno da u ovoj čokoladi uživate za vrijeme nekog od brojnih tjedana čokolade koje organizira Cotton Tree Lodge.

Tom prilikom možete naučiti sve o povijesti čokolade, kako se pripravlja tradicionalni napitak od kakaa te upoznati lokalne proizvođače čokolade.

Osim ove čokolade, zasigurno ćete uživati u onoj belgijskoj.

Ne želite li napustiti Hrvatsku, posjetite festivale čokolade u Opatiji (početkom prosinca) ili Zagrebu (sredinom veljače).

Avokado

Kušajte avokado iz San Diega u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednako ukusan avokado tamo ćete pronaći tijekom čitave godine.

Preko pedeset godina, obožavatelji ovog tropskog voća okupljaju se na Festivalu avokada u Fallbrooku u San Diegu.

Kušajte i guacamole, umak na bazi avokada ili neko drugo jelo, poput rakova, u kombinaciji s ovim voćem.

Izvrstan avokado možete pronaći i u Meksiku.

Crno vino

Probajte crno vino iz francuskog Bordeauxa, posebice ono dostupno tijekom svibnja. Lonely Planet preporuča vinski posjed Château Mouton Rothschild.

Morat ćete se predbilježiti mnogo vremena unaprijed, no kada stignete na odredište i degustirate prvo vino, uvidjet ćete da se isplatilo.

Osim u vinima, možete uživati i u umjetničkim djelima izloženima u muzeju u sklopu imanja.

Druga vinska preporuka je ona za španjolsku provinciju La Rioju.

Naravno, uvijek se možete osloniti i na hrvatska crna vina, ponajprije neki od plavaca malih iz Dalmacije.

Bosiljak

Isprobajte bosiljak iz tajlandskog Chian Maia.

Za potpuni gastronomski doživljaj posjetite tamošnju Školu kulinarstva Thai Farm i prisustvujte kulinarskim radionicama tijekom kojih ćete naučiti pripremati vrhunska jela od svježih namirnica uzgojenih na farmi.

Na farmi ćete se upoznati s raznim vrstama bosiljka, ali i s čilijem i bananama koji isto posjeduju afrodizijačka svojstva.

Izniman bosiljak možete kušati i u talijanskoj regiji Liguriji.

Nisu li vam ove dvije vrste bosiljka dostupne, poslužit će i domaći, hrvatski bosiljak, a po mogućnosti koristite svježi.

Tropski mravi

Ako nemate predrasude, kušajte velike mrave iz Barichare u Kolumbiji u proljeće.

Preko petsto godina ovi se mravi nude kao hrana mladencima jer se vjeruje kako povećavaju seksualnu želju.

Osim toga, bogati su bjelančevinama te imaju malo masti.

Možete ih pronaći kod uličnih prodavača koji pripremaju matice koje se najčešće prodaju u proljeće nakon žetve.

Druga opcija je posjet restoranu Color de Hormiga gdje možete kušati jela poput mravljeg kruha ili mravljeg filet mignona.

Osim u Kolumbiji, tropske mrave možete jesti i u Kambodži.

Morski krastavci – trpovi

Lonely Planet preporučuje svibanjske morske krastavce iz Šangaja.

Ponekad ih se naziva neprivlačnim imenima poput morski puževi golaći ili cazzamarini, no neka to ne bude razlog da ne kušate jedan od najpoznatijih afrodizijaka kakvim ih drže u Kini.

Često ih se koristi u varivima i juhama u kojima okus, njihovom inače poprilično bezličnom mesu, daju aromatično bilje i začini.

Za iznimno kulinarsko iskustvo probajte morske krastavce s umakom od ikre škampa u restoranu Dexingguan.

Osim u Kini, ovo jelo možete pojesti i u Japanu.

Jadransko podmorje obiluje trpovima, ali ih tek rijetki znaju pravilno očistiti i pripremiti za jelo.

Dobart tek!

Pripremila: Martina Blečić

foto: Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…