U 84. godini umro slavni talijanski vinar
Odlazak Bepija Quintarellija – oca Amaronea della Valpolicella

Quintarelli je postao svjetski poznat po svom Amaroneu della Valpolicella vinu koje je doseglo mitski status jer ga je težeći perfekciji punio samo u idealnim berbama
Giuseppe Bepi Quintarelli, jedna od najpoznatijih talijanskih vinara umro je 15. siječnja u 84. godini. Quintarelli je bio svjetski poznat po svom vinu Amarone della Valpolicella koje je odnjegovao u okolici Verone. Amarone della Valpolicella sastoji se od tri sorte u sljedećim omjerima: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara, a u okusu prevladava trešnja. Vino je intenzivne, duboke crvene boje s ciglastim odsjajima.
Quintarelli je bio vinar starog kova, držao se svojih prokušanih metoda i težio je perfekciji. Amarone je punio samo u idealnim berbama od najboljeg grožđa.
Karakteristika je vina Amarone della Valpolicella da se pravi iz sušenog grožđa koje se fermentira dok ne bude suho. Amarone je uobičajeno dozrijevao u boci oko pet godina.
Vinariju osnovao otac 1924.
Vinariju je osnovao njegov otac Silvio 1924. godine na imanju pored Negrara. Bepi je tako od malih nogu radio u vinariji od koje se nije odvajao do kraja života.
Zbog relativno skromne produkcije i visokih cijena, Quintarelli je među vinskim znalcima stekao mitsku reputaciju.
“ Quintarellijeva vina su nešto posve različito od standardiziranih vina koja su dosadna jer se često ponavljaju”, kaže za New York Times Franco Ziliani, jedan od vodećih novinara koje prate talijansku vinsku scenu.
Skupo, rijetko i ‘neopisivo’ vino
“Njegov Amarone je vrlo skup, rijedak i teško ga je opisati. Kušanje Quinarellijevog Amaronea traži znanje, iskustvo, kulturu, strpljenje i vrijeme, dakle to je posve netipično vino za današnje vrijeme“, zaključuje Zilliani.
Smrt legende talijanskog vinarstva ne znači i kraj proizvodnje slavnog vina jer posao nastavljaju njegova djeca i unuci, a u međuvremenu će aktualnim buteljama cijena narasti s ionako visokih nekoliko stotina pa i tisuća eura (2600 eura za butelju iz 2000.) jer će mnogi vinoljupci poželjeti arhivirati Amarone iz Bepijeve ere.
Ivan Zidar