Vijesti iz vinograda

Odlična godina u vinogradima Feravina iz Feričanaca

Feravino berba grožđa4

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odnosu na prethodne godine, ali nakon uzorkovanja grožđa i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, krenulo se u berbu sorti koje ranije sazrijevaju – zweigelta, bijelog pinota, chardonnaya te crnog pinota.

Bez dobre berbe grožđa nema ni izvrsne kapljice vina u kojoj ćemo uživati razabirući mirisne arome i fine okuse.

Kada  godina završi bez bolesti, može se reći da je u pogledu zdravlja dobra.

U konačnici vrijeme u periodu 9. i 10. mjeseca daje pečat na cijelu vinogradarsku godinu, gdje u berbi, naravno, nije poželjan period dužeg vlažnog i kišnog vremena.

Dosadašnji  pokazatelji  i situacija u vinogradu predviđaju veće prinose za oko 10 % u odnosu na prošlu 2012.

Prema sadašnjim parametrima  vina iz 2013. trebala bi također biti  kvalitetna i vrhunska kao i prethodnih godina.

Kako bi se berba završila na vrijeme angažirano je oko  120 do 150 radnika s lokalnog područja,  Feričanaca, Našica i okolnih sela što predstavlja izvrsnu inicijativu uključivanja lokalnog stanovništva u rad vinarije te ekonomske dobrobiti za brojne obitelji feričanačkog kraja.

Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanskog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu.

Od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot.

Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara.

Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja.

Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna.

Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji.

Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih.

P.R.

Tagovi: ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez

Vina Belje dobila još jednog...

Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav…

Feravino na Audi International Polo1

Gosti glamuroznog polo...

Audi International Polo jedno je od najvećih svjetskih polo natjecanja za prestižni Westchester kup, koji se održao krajem srpnja u…

Stari-podrum-feravino

Feravinu zaredale prestižne...

Feravino slavi jer je tijekom svibnja osvojilo prestižne nagrade i vrijedna priznanja za svoja vina Frankovka Miraz 2009. i Syrah  Mi…

x-kozlovicev podrum

Povodom godišnjice nove...

Autor knjige „Kozlović“ je Zoran Leko kojem su se u pisanju tekstova pridružili Marino Baldini, Saša Špiranec, Zvonko Makovi…