Vijesti iz vinograda
Odlična godina u vinogradima Feravina iz Feričanaca

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odnosu na prethodne godine, ali nakon uzorkovanja grožđa i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, krenulo se u berbu sorti koje ranije sazrijevaju – zweigelta, bijelog pinota, chardonnaya te crnog pinota.
Bez dobre berbe grožđa nema ni izvrsne kapljice vina u kojoj ćemo uživati razabirući mirisne arome i fine okuse.
Kada godina završi bez bolesti, može se reći da je u pogledu zdravlja dobra.
U konačnici vrijeme u periodu 9. i 10. mjeseca daje pečat na cijelu vinogradarsku godinu, gdje u berbi, naravno, nije poželjan period dužeg vlažnog i kišnog vremena.
Dosadašnji pokazatelji i situacija u vinogradu predviđaju veće prinose za oko 10 % u odnosu na prošlu 2012.
Prema sadašnjim parametrima vina iz 2013. trebala bi također biti kvalitetna i vrhunska kao i prethodnih godina.
Kako bi se berba završila na vrijeme angažirano je oko 120 do 150 radnika s lokalnog područja, Feričanaca, Našica i okolnih sela što predstavlja izvrsnu inicijativu uključivanja lokalnog stanovništva u rad vinarije te ekonomske dobrobiti za brojne obitelji feričanačkog kraja.
Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanskog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu.
Od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot.
Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara.
Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja.
Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna.
Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji.
Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih.
P.R.