Slatki vikend u Opatiji
Opatijske Dane čokolade obilježila torta Lungomare duga 12 metara

Tortu Lungomare osmislila je Marina Prijatelj, a stilizirana je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu
Svečana torta “Lungomare“, čokoladne radionice, jaslice od čokolade i sljubljivanje vrhunskih vina s vrhunskom čokoladom obilježili su ovogodišnje opatijske Dane čokolade.
Unatoč neobično hladnom vremenu, jakoj buri i snijegu, posjetitelji su mogli pratiti brojna događanja u Opatiji.
Posebno je zanimljivo bilo u hotelu Kvarner gdje su se okupili zainteresirani ljubitelji slastica jer je rezana torta „Lungomare“ - prava autohtona opatijska torta, koju je osmislila umjetnica Marina Prijatelj.
Torta Lungomare stilizirana je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu.
Dok je obalna šetnica duga 12 kilometara, ova je torta duga „samo“ 12 metara, a svečano su je prerezali mali gradonačelnik Ivan Tancabel i zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.
Tortu je tri dana pripremalo četvero vrhunskih slastičara – Jasmin Kujundžić, Marija Figl, Bruna Perčić i Marin Stanić.
Za izradu je utrošeno 480 jaja, 30 litara vrhnja za šlag, 30 kilograma crne i 4 kilograma bijele čokolade, dva kilograma lješnjaka i dva kilograma badema, 40 litara mlijeka i dvije litre ruma
Zanimljivo je bilo i u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer gdje je održana radionica pod nazivom „Kako je nastala čokolada“ na kojoj su učenici Ugostiteljske škole pod mentorstvom šefa kuhinje Saše Bešlića, izrađivali čokopraline i dekoracije od čokolade, ali i prave jaslice od čokolade koje su napravili uz asistenciju osoblja hotela Adriatic.
Jaslice će ostati u Šporeru kako bi ih zainteresirani mogli pogledati i uživati u ovoj maštovitoj rukotvorini opatijskih učenika.
Ljubitelji vina i čokolade na došli su na svoje sudjelujući na „Opatijskom paradoksu“ – sljubljivanju vrhunskih vina i vrhunske čokolade, pod vodstvom sommeliera Branka Muždeka.
R.I. / foto: www.opatija.hr