Gast Expo Opatija 2012
Opatijski gastro skup – mali sajam za velika iznenađenja

Od mladog i ne baš razvikanog sajma nismo očekivali previše, ali je ugodnih iznenađenja bilo na pretek – od namaza od pršuta i sladoleda s bučinim uljem do tjestenine od medvjeđeg luka i meda od vrbe
Piše: Majda Matković
Foto: Ivan Zidar
Gast Expo, festival hrvatskih vina i autohtonih delicija u velikom šatoru na opatijskoj Slatini privukao je drugog vikenda u travnju ljubitelje „ića i pića“, koji su na štandovima 72 izlagača mogli isprobati i kupiti proizvode brojnih izlagača.
Tako se pored domaćih, već poznatih suhomesnatih proizvoda – pršuta, pancete i kobasica moglo isprobati i neke inventivnije varijante poput namaza od pršuta s maslinama ili tartufima, koji je doista odličan. Pohvale za pršut i namaze od pršuta idu Pruštani Bani iz Labina.
Poseban interes izazvalo je i bučino ulje koje je možda posve uobičajeno primjerice u salatama, ali kada ga nakapate preko sladoleda od vanilije, kao što nam je sugerirao proizvođač (Bister iz Domašinca u Međimurju) – naizgled nespojivo postaje uistinu zanimljivom i ukusnom kombinacijom.
Na vrlo živopisnom štandu sirove hrane nudili su se razni slatki i slani proizvodi poput čipsa od vrganja sušenih na suncu, krekera od tikvica ili pak onih od medvjeđeg luka (srijemuša). Kad smo kod medvjeđeg luka, posebnu pažnju nam je privukao proizvođač koji od medvjeđeg luka radi tjesteninu (paštu), pesto i sirup za podizanje imuniteta od istog tog medvjeđeg luka.
Mali obiteljski posao OPG Sokić iz Cernika također uključuje i izradu domaće tjestenine od koprive te širokih rezanaca od vrganja i mrkih trubača.
Zasladiti se moglo i domaćim slasticama, ali i medom s raznim dodacima, odnosno okusima – cimeta, brusnica, mente, čokolade ili đumbira, a svakako je trebalo isprobati i med od vrbe, koji je, kako nam je objasnio proizvođač (Obiteljsko pčelarstvo Sedlar, Obodišće), vrlo rijedak.
Za posjetitelje sajma svako je posebna atrakcija bila velika fritaja sa šparogama i škampima.
U nedjelju, 15.travnja od 10 do 13 sati predstavlja se Cesta domaće hrani uz autohtona jela s gornjeg liburnijskog područja.