Otkrivamo: Kuharsko čudo od djeteta u riječkom "Lifeu"

Osamnaest mu je godina tek, a već je postao pravi chef

sebastijan barbis

Sebastijan Barbis kuha od devete godine, tri godine je bio na praksi u poznatom restoranu Kukuriku, a sada je dobio priliku raditi samostalno i kreirati jelovnik u novootvorenom Lifeu

Piše: Majda Matković/ foto: gastronomika.hr

Većina djece u dobi od devet godina, kada se zaželi pohanog mesa i pire krumpira zamoli mamu ili nonu da im ispune želju, ali to nije slučaj sa Sebastijanom Barbisom, koji je kao devetgodišnji dječak sam pripremio ovo jelo.

Zadovoljan rezultatom Sebastijan je tada odlučio da će postati kuhar i danas, kao 18-godišnji mladić će za koji dan postati chef kuhinje nedavno otvorenog Lounge Bara „Life“ u Rijeci. Možda i najmlađi chef u ovim krajevima.

Sam u kući

– Nitko u mojoj obitelji nije u toj struci. Kako sam kao dječak često sam bio doma dok su roditelji bili na poslu, počeo sam kuhati. Nakon što sam pripremio svoje prvo jelo – pohano meso i pire i zaključio da je vrlo ukusno, znao sam da ću jednog dana biti kuhar. Otada sam stalno nešto eksperimentirao i isprobavao. Danas najviše volim raditi s ribom – priča nam Sebastijan.

Nakon osnovne škole, Sebastijan je upisao Ugostiteljsku školu u Opatiji i maturirao s odličnim uspjehom unatoč, kako sam kaže, nekim problemima.

Petica za pileće rolice

– Nisam bio uzoran učenik, izbjegavao sam predavanja zbog čega su profesori bili ljuti na mene. Zanimala me je samo praksa, predmeti iz struke, a nikako opći predmeti poput npr. hrvatskog jezika i slično. Što će mi, recimo, Dragutin Tadijanović u kuhinji?! – objašnjava Sebastijan dodajući kako se unatoč svom nestašnom i pomalo bahatom ponašanju tijekom tri godine školovanja izvlačio na račun prakse.

Nakon mature, kada je peticu zaslužio zahvaljujući hladnom predjelu – pilećim rolicama s emulzijom od naranče – Sebastijan je, kako kaže, odradio svoju prvu sezonu za restoran Kukuriku u Umagu, na ATP turniru, kada je u kuharskom timu za VIP goste pripremio tartar od plemenite ribe sa začinskim biljem i emulzijom od agruma.

Kukuriku praksa

To nije bilo njegovo prvo iskustvo u radu za uglednog ugostitelja Nenada Kukurina, vlasnika restorana Kukuriku i jednog od začetnika slow food pokreta u Hrvatskoj.

– Bio sam tri godine na praksi u restoranu Kukuriku u Kastvu i moram napomenuti da sam zahvalan mom bivšem chefu kuhinje, Robertu Kličkoviću, koji me je naučio najvažnijim stvarima vezanim uz kuhanje i gastronomiju. No, u nekom sam se trenutku poželio osamostaliti, odnosno dobiti mogućnost da sam mogu kreirati jelovnik, imati više slobode… – priča danas Sebastijan.

Tu slobodu i samostalnost u kuhinji omogućio mu je Danko Borovina, vlasnik poznatog riječkog restorana „Municipium“ te novootvorenog Lounge Bara Life.

Živi za kuharstvo

– Kod Sebastijana sam prepoznao ne samo talent, nego i silnu želju da se iskaže u svom poslu i pružio sam mu šansu da to ostvari. Naravno, neko vrijeme je radio pod nadzorom Denisa Beganovića, našeg šefa kuhinje u restoranu „Municipium“, sve dok nismo zaključili da može samostalno raditi. Sebastijan je dokazao da u ovom poslu godine nisu važne, on je dečko koji očito 24 sata dnevno živi za kuharstvo. Odgovoran je, vodi brigu o kuhinji, o higijeni, namirnicama, iznimno je pedantan i očito vrstan kuhar, sudeći po zadovoljnim reakcijama gostiju, od kojih se mnogi iznenade kada vide da im je jelo pripremio tako mladi kuhar –  priča vlasnik restorana.

Premda za sada pripravlja jela prema postojećem jelovniku koji je kreiran prije nego što se zaposlio u lokalu, Sebastijan osmišljava jela za novu, jesensku kartu, na kojoj će se naći specijaliteti od vrganja, buće i drugih sezonskih namirnica.

Školovanje u Francuskoj

Za kraj, na pitanje namjerava li jednog dana otvoriti vlastiti restoran Sebastijan je odgovorio:

– Radije bih bio voditelj tuđeg restorana, nego imao svoj vlastiti, puno je tu raznih „komplikacija“. Za dvije, tri godine, kad postanem punoljetan po svim standardima namjeravam otići u Francusku, u slavnu školu kuhanja, na Sveučilište “Le Cordon Blue”.

Sebastijan Barbis 7Sebastijan Barbis 1Sebastijan Barbis 5Sebastijan Barbis 2

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

ulje s bosiljkom glavna

Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efe…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…