TV serija Mala pariška kuhinja Rachel Khoo

Otkrivamo tko je Rachel Khoo – nova šarmantna kuharska TV zvijezda

rachel woo

Tko je strastvena i šarmantna kuharica Rachel Khoo čija se TV serija ovih dana prikazuje na Drugom programu HTV-a?

Kreativna 32-godišnja Britanka u svojem dražesnom pariškom stančiću priprema klasične francuske specijalitete na svoj način već nekoliko godina, a glas o njenim obrocima pročuo se do Londona pa je BBC požurio snimiti serijal od šest nastavaka pod imenom “Mala pariška kuhinja Rachel Khoo“.

U šest nastavaka serije Rachel spravlja sve, od jednostavnih, laganih objeda do slasnih kolača i spektakularnih večera za sladokusce.

Rachel smatra da ukusna francuska hrana nije rezervirana samo za otmjene i skupe restorane s Michelinovim zvjezdicama i vjeruje da najveći dio njene privlačnosti leži u snalažljivosti, koja je dobar primjer kako živjeti tokom recesije.

Khoo je odrasla u Londonu gdje je i studirala je na prestižnom Central Saint Martins College of Art and Design.

No, životni san joj je bio živjeti u Parizu gdje je najprije čuvala djecu, da bi nakon toga upisala poznatu kuharsku školu „ Le Cordon Bleu“ u kojoj se specijalizirala za slastice.

Rachel se prije šest godina nastanila u Parizu naoružana francuskim jezikom koji je učila u školi i ljubavlju prema kuhanju, ali se u šest godina mlada Britanka uspjela probiti na prilično zahtjevnom francuskom tržištu, a vrhunac uspjeha je označila knjigom recepata “Mala pariška kuhinja Rachel Khoo“, koja je postala bestseler.

Središnju ulogu u njenom kuhanju igra jednostavnost recepata i okruženje u kojem ih priprema – naime, ispruženim rukama može dodirnuti oba zida svoje male kuhinje, a hranu sprema na samo dvije ploče.

Pokazujući na pukotine na stropu i svoj prastari štednjak, objašnjava da je željela pokazati ljudima da ne trebaju imati modernu kuhinju da bi radili ukusna francuska jela.

Njen „restoran“ je pak toliko malen da može u isto vrijeme primiti samo dva gosta.

Rachel je stekla slavu prvenstveno zahvaljujući mikrorestoranu koji vodi u svom pariškom stanu. Živjela je sama i prilikom testiranja recepata ostajale su velike količine hrane koje je sa žaljenjem bacala.

Željela sam testirati recepte, a trebao mi je i novac da mogu kupiti potrebne namirnice za njih“, pojašnjava ona dodajući da nije željela bacati hranu.

Tako je došla na ideju da pozove ljude da kušaju njena jela, a zauzvrat da jednim dijelom pokriju troškove namirnica.

Iako ideja i nije originalna, Rachel Khoo je inovativnim načinom spremanja pomogla da se kultura amaterskih chefova proširi po glavnom gradu Francuske.

Očito nije manjkalo Parižana koji su htjeli kušati njena jela, koja su, mada spravljena prema pariškim receptima zapravo kombinacija engleske i francuske kuhinje.

Gosti su morali rezervirati mjesto u njenom minijaturnom restoranu od 21 četvornog metra nekoliko tjedana unaprijed.

Uspjeh je bio toliki da su menadžeri britanske televizijske kuće BBC odlučili da s njom pokrenu novu seriju o kuhanju, koja je prvim prikazivanjem privukla više od pola milijuna gledalaca.

Njezina knjiga recepata, objavljena 2012., našla se na prvom mjestu prodanih knjiga u Velikoj Britaniji i već je prevedena na više jezika.

Rachel Khoo je naposlijetku morala privremeno zatvoriti svoj pariški stan/restoran, kako bi mogla  promovirati svoju knjigu diljem Europe.

Ivan Zidar / foto: P.R.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

KUHINJA ZDRAVLJA AYURVEDSKA KUHARICA

Ayurvedska vege kuharica...

Početkom listopada 2013. izlazi iz tiska ayurvedska vegeterijanska kuharica „Kuhinja zdravlja“ Senke Kušer Mijić, ayurveds…

Silvia Baracchi-1

Gastronomskim djelom Zagreb...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudio je i raznolike gastronomske doživljaje. Uz dvadesetak izlagača del…

61885 PITE_N_28.5.2012.indd

Pite i tartovi - neodoljive...

Atraktivno dizajnirana knjiga “Pite i tartovi” obuhvaća 55 privlačnih recepata s detaljnim uputama za pripremu savr…