Posljedice prekomjernog unosa soli

stu. 3, 2016

Povišeni krvni tlak – je li problem u previše soli?

povisen_krvni_tlak_i_sol Znate li kako bi trebala djelovati uravnotežena prehrana s umjerenim unosom soli u organizam? Visok krvni tlak obično se razvija bez z… više

Prodano već pola milijuna novog proizvoda

stu. 2, 2016

Ćebasa – spoj ćevapa i kobasice krenuo na tržište

ideje_za_pripremu_cebase Smisliti novo, originalno jelo, može se činiti kao nemoguća misija. No, izgleda da je hrvatskim tehnolozima to ipak pošlo za rukom.… više

Značajno priznanje za PIK Vrbovec

lis. 29, 2016

Potrošači izabrali PIK nareske za Proizvod godine 2016/17

pik naresci Transparentnost izbora Odabrani Proizvod godine jamči nezavisno istraživanje javnog mnijenja istraživačke agencije AC Nielse… više

Fave dei morti - najpoznatiji slatkiš iz Trsta

lis. 29, 2016

Fave – originalni slatkiši uz blagdan Svih svetih

fave dei morti Zaboravite nakratko Halloween i sve recepte s bundevama pa se prisjetite slatkiša kojim se stoljećima blagdan Svih svetih obilježa… više

Hrvatska gastronomska baština

lis. 28, 2016

Priča o lumbliji – kako je nastao tradicionalni kolač iz Blata

lumblija iz blata
Tradicionalni trajni kolač iz Blata na otoku Korčuli naziva se lumblija po iskrivljenom izgovoru francuskih riječi ‘ne oublie pas’ , a potječe iz 1811. godine i svjedoči o ljubavi mladog francuskog vojnika – pekara i mlade Blajke Lumblija je tradicionalni kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se više… više
Tagovi: , , , , , ,

Nastavak uspješne suradnje s Japanom

lis. 27, 2016

Japanski kupci traže hrvatska vina

Japanski partneri3
Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvatskih vina na najvećem sajmu trgovine u Japanu, Supermarket Trade Showu u Tokiju. Distributeri hrvatskih vina u Japanu, zajedno s predstavnicima nekoliko značajnih maloprodajnih lanaca obišli su ovog listopada Hrvatsku radi… više
Tagovi: , , ,

DIJETA – DA ili NE

lis. 21, 2016

Crveno meso sastavni dio prehrane uz koju vam dijeta nije potrebna

crveno meso i dijeta 2
Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači? Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina dijeta zapravo nije zdravstveno utemeljena. Riječ dijeta potječe od grčke riječi diatia što znači život, način življenja, ali i hrana. Uz taj pojam često se veže i therapeia… više
Tagovi: , ,

REDUKCIJA SOLI

lis. 20, 2016

Zašto je važno smanjiti unos soli u organizam?

smanjen_unos_soli (3)
Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvarenja namirnica, za održavanje boje i teksture proizvoda i slično. No ipak, za očuvanje zdravlja nužan je njen pravilan i umjeren unos u organizam čime ćete smanjiti rizik od srčanog… više
Tagovi: , , ,

Gostovanje vrhunskih chefova iz Geraniuma u Puli

srp. 26, 2016

Sous chefovi restorana s 3 Michelinove zvjezdice gostovali u Ribarskoj kolibi

Feskos Thaonos u pripremi deserta
Sous chefovi uglednog danskog restorana s tri Michelinove zvijezdice Geranium iz Kopenhagena, jednog od 50 najboljih na svijetu, Feskos Thaonos i Nenad Jovanović u suradnji s chefom pulske Ribarske kolibe Mariom Bobanovićem sljubili su specijalitete vrhunske gastronomije s najboljim vinima iz regije. Michelinove zvjezdice asociraju na prestižne svjetske restorana i… više
Tagovi: , , , , ,

Fancy Food Show 2016. u New Yorku

srp. 5, 2016

Hrvatski namaz od višanja osvojio nagradu na prestižnom međunarodnom sajmu hrane u SAD-u

Neb Chupin_03
Hrvatski namaz od višanja Dalmatia Sour Cherry brenda Dida Boža osvojio je srebrnu nagradu u kategoriji „Novi proizvod“ na prestižnom međunarodnom sajmu gurmanske hrane Fancy Food Show. Sajam se održava svakog lipnja u New Yorku i okuplja više od 46.000 proizvođača i profesionalaca iz prehrambene industrije diljem svijeta.   „Izuzetno smo… više
Tagovi: , ,

3. ISTARSKI FESTIVAL PAŠTE U ŽMINJU

srp. 5, 2016

‘Pašta i svašta’ privukle kolone gostiju u srce Istre

3Istarski festival paste Zminj
Proteklog vikenda u Žminju je održan treći po redu Istarski festival pašte. Na trgu Zad kaštela pod krošnjama kestenova, spleli su se razni mirisi, okusi, proizvodi, umaci, vina te druge delicije. Možemo slobodno reći “pašta i svašta” što ide uz tjesteninu. Uz brojne radionice koje su se održavale tijekom oba… više
Tagovi: ,

Priznanje Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu

lip. 25, 2016

ABC svježi krem sir dobio prestižnu nagradu Crystal Taste Award

abc sir
U izbor mogu ući samo oni koji tri godine zaredom osvoje maksimalne tri zlatne zvjezdice, što je rijetkost u svijetu ABC sir tvrtke Belje dobitnik je prestižne nagrade Crystal Taste Award za 2016. godinu koju mu je dodijelio Međunarodna Institut za okus i kvalitetu (iTQi) iz Bruxellesa, vodeća svjetska organizacija… više
Tagovi: ,

Crveno meso bogat je izvor cinka

lip. 25, 2016

Cink – ključ dobrog imuniteta i zdravlja

crveno meso
Nedostatak cinka može dovesti do pada imuniteta, gubitka kose i oslabljenog apetita Zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinkom? U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, dok je pritom na udaru imunološki sustav kao jedan od najvažnijih nositelja našeg zdravlja. Upravo je cink… više
Tagovi: , ,

Beč voli svoje pčele

svi. 19, 2016

Savjeti građanstvu kako pomoći pčelama

Sima lädt zum 3. Wiener Bienentag ins Wiener Rathaus
Kasni je mraz ovog proljeća uništio mnogo cvata koji pčelama služi kao glavni izvor hrane. Zato je pčelama ove godine naša pomoć još važnija, a bečke gradske vlasti u tu su svrhu izdale besplatnu brošuru kojom građane nastoje poučiti kako to učiniti. Brošura obuhvaća 15 savjeta koji mogu doprinijeti sprečavanju… više
Tagovi: , ,

Završena 23. Vinistra - Izložba vina i vinarske opreme

svi. 19, 2016

Najposjećeniju Vinistru do sada posjetilo 12.000 gostiju

a-vinistra-Dvorana 2016
Više od 12.000 posjetitelja, što je rekordan broj, obišlo je oko 120 izlagača koji su na 23. Vinistri u porečkoj dvorani Žatika, osim vina, predstavili i ostale proizvode. Ovogodišnju manifestaciju posjetio je i otvorio politički vrh; pozdravne govore redom su održali Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge Vinistra; Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča,… više
Tagovi: , ,