Kolumna: Pismo iz Pariza

Pariška večera u bijelom okupila rekordnih 15.000 sudionika

pariz vecera u bijelom

Večera u bijelom (Diner en blanc) sigurno je jedna od najelegantnijih gastro manifestacija na svijetu, a ove je godine priređena po 25. put

Piše : Danijela Mihalić-Đurica (Pariz)danijela u parizu

I nepredvidivo pariško vrijeme dalo je svoj obol možda ne najpoznatijoj, ali zasigurno jednoj od najelegantnijih gastro manifestacija na svijetu.

Dvadesetipeto jubilarno izdanje pariške «Večere u bijelom» ili originalno « Diner en blanc » ove je godine okupilo gotovo 15 tisuća sudionika na dvjema atraktivnim lokacijama – platou ispod Troccadera s impresivnim pogledom na Eiffelov toranj i trgu ispred slavne muzejske piramide Louvre.

Pravila ovog chic pariškog piknika (francuzi bi napisali: pique-nique) jednostavna su, ali striktna.

Uzvanici na lokacije, koje se do sat vremena prije eventa čuvaju u najstrožoj tajnosti, dolaze odijeveni isključivo u bijelo.

Muškarci i žene sjede na suprotnim stranama stolova i nitko ne smije početi s jelom dok se svi udobno ne smjeste.

Pozivnicu za ovo šarmantno događanje možete dobiti samo ako ste već ranije sudjelovali ili vas je na listu uzvanika stavio neki stari sudionik ili osobno organizatori.

Pozivnica je i ove godine poslana mailom i to točno sat vremena prije dogovorenog rendez-vousa.

Tako su se u rekordnom roku pred pogledima zbunjenih prolaznikana Trocaderu i ispred Louvrea, gotovo niotkuda pojavile stotine uređenih stolova s bijelim stolnjacima i svijećnjacima te gastro delicijama.

Francuzi poznati kao gurmani ni ovoga puta nisu se ograničili samo na autohtonu francusku kuhinju već upravo suprotno – istraživanja i kulinarska eksperimentiranja ponovno su bila sastavni dio francuskog menija.

Na ovogodišnjoj «bijeloj» trpezi poslužene su plate svježeg sushija i drugih morskih plodova, uz neizostavne tradicionalne francuske baguete.

No, ekperimentiranja nije bilo s pićem koja su bila striktno ograničena na francuska vina i šampanjac.

Uzvanici sami spremaju stolove nakon večere

Uzvanici moraju doći javnim prijevozom kako se nebi stvarale nepotrebne gužve.

Najkasnije u ponoć, na redu je i zajednička akcija čišćenja, jer prema manirima dobrog domaćina, sve valja dovesti u prvobitno stanje.

Ovaj jedinstveni gastro koncept osmišljen je još 1988. kada je skupina od 10-ak prijatelja i gastro-entuzijasta poželjela blagovati na nekoj od atraktivnih pariških pozicija pod vedrim nebom.

Odabran je park u šumi Boulogne, nekad omiljenom mjestu francuskih kraljeva, i već se prve godine okupilo 200-tinjak zaljubljenika u francusku kuhinju.

Bijele večere proširile se na 40 zemalja

Inspirirane pariškim happeningom slične se manifestacije godinama organiziraju i u nekim drugim europskim središtima poput Milana ili Barcelone, ali i u Kanadi, Singapuru ili Ruandi.

Ukupno 40-ak svjetskih zemalja preuzelo je ovaj zanimljivi koncept spoja francuske umjetnostiživljenja i kuhinjekoji svake godine okuplja sve više simpatizera

«Bijeli piknik» još je jednom potvrdio kako su Francuzi svjetski prvaci ne samo u poznatom konceptu visoke francuske kuhinje (haute cuisine française) već i u načinima uživanja, prezentaciji hrane ili jednostavno životnom stilu ilikako oni vole istaknuti «joie de vivre».

Tako uz malo inspiracije i jednostavni piknik postaje uživanje svim čulima «à la française», užitak za nepce i remek djelo za oči.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

piknik u bijelom rufin2-rez

Pariška večera u bijelom -...

Iz Pariza piše: Daniela Mihalić-Đurica Fotografije: Lena Vermeulen, Anastasia Rufin, Yann Moszynski Ovogodišnje 26-to izdan…

macke pariz 4

Parižani čekaju u redu za...

Iz Pariza : Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Više zbog originalnog koncepta nego vrhunske gastronomije, ovo je mj…

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…