Kolumna: Pismo iz Pariza

Pariška večera u bijelom – sedam tisuća sudionika slavilo francusku umjetnost življenja

piknik u bijelom rufin2-rez

Iz Pariza piše: Daniela Mihalić-Đurica

Fotografije: Lena Vermeulen, Anastasia Rufin, Yann Moszynski

Ovogodišnje 26-to izdanje istodobno se održavalo na čak šest pariških mostova.

Na onom najljepšem Mostu Alexandra III s impresivnim pogledom na Eiffelov toranj, okupilo se sedam tisuća sudionika slaveći francusku umjetnost življenja, gastronomiju te vrhunsku eleganciju.

Pozivnica za jedan od najelegantnijih pariških događanja pod vedrim nebom stigla je točno 45 minuta prije početka samog eventa.

Prekasno i krajnje neprofesionalno; ocijenila bih inače bez razmišljanja i bacila poziv.

No, budući da je riječ o originalnom konceptu piknika na otvorenom za koji i sami sudionici lokaciju saznaju tek nekoliko sati ranije, s oduševljenjam prihvaćam poziv.

Prije 26 godina François Pasquier vratio se nakon godina izbivanja iz Montreala u Francusku te je svojim francuskim prijateljima i njihovim uzvanicima poželio prirediti originalnu večeru dobrodošlice.

Pomislio je kako bi park šume Boulogne, nekad omiljeno mjesto francuskih kraljeva, bilo idealno mjesto za to.

Kao znak raspoznavanja predložio je bijelu odjeću.

Osim novih poznanstava bilo je to uživanje i u francuskim delicijama koje su sudionici sami pripremili i kasnije dijelili među sobom.

Prvotno zamišljeno okupljanje prijatelja, preraslo je u prvoklasni šik piknik na otvorenome.

O tome se govorilo danima i mjesecima kasnije, događaj je ostvario apsolutni uspjeh.

«Piknik u bijelom» od tada se organizira svake godine na najljepšim lokacijama u gradu svijetlosti.

Dosad je ovaj elegantni happening organiziran u vrtovima Trocadera iznad Eiffelova tornja, ispred slavne muzejske piramide Louvre, katedrale Notre Damea, na najvećem pariškom trgu Condorde i na brojnim drugim lokacijama.

Ovogodišnje 26-to izdanje istodobno se održavalo na čak šest pariških mostova.

Na onom najljepšem Mostu Alexandra III s impresivnim pogledom na Eiffelov toranj, okupilo se sedam tisuća sudionika slaveći francusku umjetnost življenja, gastronomiju te vrhunsku eleganciju.

Pravila su i ove godine bila jasno određena, a eventualna nepoštivanja nadzirala je i bilježila anonimna komisija.

Lokacija se i za same sudionike do posljednjeg trenutka drži u tajnosti; vjerojatno i zbog toga jer se tradicionalno održava bez službene autorizacije pariških vlasti.

S obzirom na veliku popularnost događaja i velik broj zainteresiranih, sudionike odabire anonimna deseteročlana komisija, a pozivnicu možete dobiti samo ako ste već ranije sudjelovali ili vas je na listu stavio neki stari sudionik ili osobno organizator.

Sudionici su odijeveni isključivo u bijeloj odijeći, s napomenom kako je poželjna vrhunska elegancija; večernje haljine, bijele rukavice i impresivni šeširi.

Drugim riječima udoban casual nije dobrodošao kao ni T-shirt majice, tenisice, šorcevi ili šarolika ljetna garderoba.

Sudionici sa sobom donose i bijele stolove i stolice za piknik, elegantne bijele stolnjake, visoke svijećnjake, ali i kompletan obrok; predjelo, glavno jelo, sireve i desert.

Tijekom večere, uzvanici ne jedu vlastitu hranu, već ju dijele sa svojim prijateljima.

Od pića su predviđena uživanja tek u vrhunskim, naravno, francuskim vinima i šampanjcu dok pivo i ostala alkoholna pića nisu dopuštena.

Naravno, u hrani se ne uživa u plastičnim tanjurima, vino i šampanjac se ne ispija iz plastičnih čaša.

Raspored sjedenja unaprijed je dogovoren; muškarci sjede nasuprot svojim partnericama.

Iznimke su dopuštene tek u slučaju istospolnih parova.

Ovo je prilika da se družimo s dragim prijateljima i upoznajemo nove, ali i smotra francuskog šika, visoke elegancije ili jednostavno «joie de vivre» uživanja u radostima života» ponosno će mi reći Francuzi s kojima razgovaram.

Slične manifestacije inspirirane pariškim bijelim piknikom čiji gosti umjesto pasivnih sudionika postaju glumci i kreatori vlastitog događanja,

organiziraju se na pet kontinenata.

Pedesetak gradova na svim krajevima svijeta preuzelo je ovaj prvoklasni događaj, među ostalima Sao Paulo, Singapur, New York, Mexico, Johannesburg i Haiti, a još se mnogi spremaju večerati u bijelom.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…