Kolumna: Pismo iz Pariza

Parižani čekaju u redu za Le Cafe des Chats – kafić mačaka

macke pariz 4

Iz Pariza : Danijela Mihalić Đurica

Snimila: Lena Vermeulen

Više zbog originalnog koncepta nego vrhunske gastronomije, ovo je mjesto u kratko vrijeme postalo omiljeno odredište  najviše onih koji zbog svojih skučenih pariških stanova nisu u mogućnosti u vlastitom domu držati kućne ljubimce, ali i brojnih turista koji nikako ne mogu shvatiti zbog čega tolika gužva oko «najobičnijih» mačaka.

Nastavljamo obilaziti zanimljiva gastro odredišta u gradu svijetlosti.

U srcu pariške četvrti Marais poznatoj po noćnom životu i okupljalištu LGBT populacije, u kojoj sve vrvi od atraktivnih i neobičnih mjesta za izlazak, sve popularnije mjesto svakako je i Le Café des Chats ili kako bi kod nas preveli «Kafić mačaka».

Već na prvi pogled izvana jasno je da je riječ o jedinstvenom konceptu.

Oslikana crna maca pozdravlja s ulaza, velika staklena stijena privlači prolaznike koji zastaju kako bi pozdravili ultimativne zvijezde i vladarice ovog mjesta – domaće, kućne mačke.

Na recepciji goste dočekuju dvije mlađe djevojke koje posjetiteljima najprije daju dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

Valjda da macama ne bi prenijeli neku ljudsku boleštinu, a onda detaljno i na nekoliko svjetskih jezika objašnjavaju stroga pravila ponašanja.

Fotkanje s macama je moguće, ali nikako s flashom.

Ništa bez rezervacije

Mace se ne smiju ni hraniti jer sve osim kroketa može naštetiti njihovu zdravlju.

Na zidovima informacije kako neadekvatna hrana može uzrokovati razne poremećaje poput pretjerane debljine ili dijabetesa mačaka.

Piše i kako mace prosječno spavaju i 16 sati dnevno i kako ih se dok spavaju ne smije uznemiravati jer «vi ste samo jedan od 190 klijenata dnevno koji ih žele maziti

Za ulaz se čeka u redovima, a bez prethodne rezervacije gotovo je nemoguće dobiti mjesto.

Prostor na dvije etaže rustikalno je i vrlo ukusno uređen.

Ukupno imaju 12 maca, sve su cijepljene, svaka ima svoje ime i vlastiti dosje na kojemu jasno piše odakle dolazi, koje su joj obiljene igre, što posebno voli, a što ju iritira.

Svaka ima i svoj krevetić, mjesto za odmor, posudicu s hranom i vodom te vlastite igračke.

Mačke se maze oko nogu, sjedaju na naša mjesta, ali i zbližavaju prisutne goste restorana.

Gledamo ih kako se provlače između stolova, igraju, smijemo se njihovim akrobacijama i simpatičnim nepodopštinama.

Vlasnica Margaux Gandelon objašnjava kako gosti vole mačju terapiju.

«Znanstveno je utvrđeno kako predenje proizvodi vibracije koje ublažavaju simptome artritisa i reumatizma te snižavaju krvni tlak i puls

Argument koji očekivano više nego dobro prolazi u hektičnom životnom ritmu velegrada.

Iako se mnogima neće svidjeti ideja da jedu za istim stolom s ovim simpatičnim kućnim ljubimcima, špica je upravo u vrijeme ručka ili večere.

No, ovdje fokus nikako nije na vrhunskoj gastronomiji.

Jelovnik nije ni pretjerano atraktivan ni inovativan.

No, cijene za Pariz koji je poznat po prenapuhanim cijenama ića i pića, i više su nego prihvatljive.

Čašu bordeauxa srednje kvalitete platila sam 6 eura, platu francuskih sireva (Cantal jeune, Camembert, Crottin de Chevignol, Bleu d’Auvergne) s marmeladom od smokava 14 eura, voćni tart 7 eura.

Više zbog originalnog koncepta nego vrhunske gastronomije, ovo je mjesto u kratko vrijeme postalo omiljeno odredište  najviše onih koji zbog svojih skučenih pariških stanova nisu u mogućnosti u vlastitom domu držati kućne ljubimce, ali i brojnih turista koji nikako ne mogu shvatiti zbog čega tolika gužva oko «najobičnijih» mačaka.

Parižani ponovo otkrili mačke

No, dok je u nekim zemljamamačka uobičajeni ulični dekor, na ulicama Pariza posljednjih ju je godina gotovo nemoguće susresti što objašnjava ovakav interes i euforiju.

Uostalom još je i Abraham Lincoln davno tvrdio kako vrijeme provedeno s mačkama nikad nije izgubljeno!

Čini se kako Parižani u Le Café des chats to ponovno otkrivaju!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

ulje s bosiljkom glavna

Ulje s bosiljkom

Ulje s bosiljkom je odličan začin za jela od rajčica i sve ostalo povrće, kao i za ribu ili piletinu. Nije samo ukusno nego i izgleda efe…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…