Počela sezona mlade janjetine
Paške ovce dat će 25 tisuća janjaca za gladno tržište

Cijena ovogodišnje paške janjetine kreće se oko 90 kuna za kilogram, a procjenjuje se da će veći dio kontingenta od 250 tona završiti u Zagrebu
Druga polovica siječnja već je tradicionalno vrijeme kada se otvara sezona mlade janjetine. Ljubitelji ove delicije znaju da su janjci to slasniji što su mlađi i manji, a neki misle da su najbolji oni do osam kilograma težine.
Pravi gurmani inzistirat će i na njihovom otočnom porijeklu zbog aromatičnog okusa kojeg duguju moru i buri koja sol raznosi po tamošnjim pašnjacima.
Na tržištu su se već pojavili janjci iz zadarskog zaleđa i Like, ali najveći je interes za paškom janjetinom kojoj su najveći konkurenti jaganjci s Cresa i Krka.
Procjenjuje se da će samo na otoku Pagu oko četrdeset tisuća tamošnjih ovaca od siječnja do travnja dati 25 tisuća janjčića ili oko 250 tona vrhunskog mesa.
Od pečenja do tripica i janjećeg gulaša
Ugostitelji se raduju janjećoj sezoni i već podmazuju ražnjeve, a oni ambiciozniji stavit će na jelovnike i janjeće tripice, janjeći gulaš s njokima i pripremati slasne juhe uz prateću lešo janjetinu.
Slobodna Dalmacija piše da se cijena ovogodišnje paške janjetine kreće oko 90 kuna za kilogram (70 kuna plus PDV u „Paškoj sirani“) te da je potražnja veća nego lani, pri čemu 90 posto janjaca završava na zagrebačkim stolovima.
Mada je nezahvalno govoriti o cijenama mlade otočne janjetine u restoranima, čini se da ona najpopularnija, „pečena“ ne bi trebala prelaziti 250 do 280 kuna po kilogramu.
A pravi gurmani ionako znaju gdje će pojesti dobru janjetinu. Najvažnije je – skrenuti s autoputa.
D.Smoković /foto: restoran Konavoski dvori