Zaključen The World Cheese Awards 2011.
Paški sir ‘Žigljen’ na WCA izabran među 50 najboljih na svijetu

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za „The World Cheese Awards“ je francuski Ossau Iraty iz slavne sirane Agour
Žigljen, tvrdi sir iz miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka koji proizvodi poznata paška sirana Gligora dobio je veliko međunarodno priznanje.
Na najvećem svjetskom ocjenjivanju sireva, britanskom „The World Cheese Awards“ koje je održano u srijedu 23. studenoga, Žigljen je izabran među pedeset najboljih sireva na svijetu, čime je postao dobitnik „super zlatne medalje“ za 2011. godinu.
Riječ je o siru lagano pikantnog okusa i osebujne arome čije zrenje traje od tri do šest mjeseci.
Ovogodišnje nadmetanje najboljih svjetskih sirana okupilo je preko 2500 proizvođača sira iz više od trideset zemalja, a sve te delicije ocjenjivao je žiri sastavljen od 200 sudaca.
Za najbolji sir na svijetu ove godine je izabran francuski Ossau Iraty iz slavne sirane Agour, kojem je to nakon 2006. drugi put da osvaja ovo prestižno priznanje.
Popis šesnaest najboljih sireva na svijetu za 2011. godinu možete pogledati ovdje.
Ivan Zidar