Savjeti za mršavljenje
Pet dobrih razloga da jedemo dvopek umjesto kruha

Zašto DVOPEK? Zašto njime zamijeniti pekarske proizvode?
Savjeti prof. dr. Alena Ružića, dr. med. – interniste – kardiologa koji je i sam smršavio 90 kg i vodi Centar mršavljenja pri Akademskom centru zdravlja
Ova promjena u prehrani, oko koje mnogi često postavljaju pitanja, a neki iskazuju čak i skepsu, ima dobro utemeljene razloge:
1. Za razliku od ostalih pekarskih prizvoda dvopek ne sadrži ogromne količine iznimno kaloričnih masnoća.
To se može usporediti s prolijevanjem vode.
Kada proliveno obrišete velikom spužvom, netko tko nije bio prisutan incidentu, teško će poslije po stanju spužve ispravno procijeniti koliko je vode bilo proliveno.
Slično je s kruhom i masnoćama.
Napominjemo da ugljikohidrati (brašno, bijeli šećer) ne mogu u 100 g imati više kalorija od 400, a ulja imaju oko 900 – i zato su masni pekarski proizvodi jedni od najčešćih uzroka debljine.
2. Od uzimanja hrane do osjećaja sitosti treba 15 do 20 minuta zbog čega su osobe koje brzo jedu u pravilu pretile.
Dvopek pak „usporava“ jedenje i korigira ovaj poremećaj.
3. Neki govore da je „i dvopek kaloričan“.
Jest, ali u 100 g dvopeka imate ogroman volumen i dovoljno „materijala“ za barem 15 minuta grickanja.
4. Dvopeka uvijek pojedete bitno manje (mjerimo li težinu) nego mekog kruha.
5. Pored ovih argumenata postoje i brojni drugi patofiziološki mehanizmi zbog kojih stručno formirane dijete preporučuju dvopek, te zašto je on dio naših preporuka za postizanje optimalnih rezultata uz provedbu drugih dijetnih napora.