Festival palente i sira 2011. Grobnik
Petsto kilograma palente kuhali pet sati

Palenta rekorderka morala se prebacivati dizalicom na tri metra široki tanjur
Festival palente i sira na Grobniku oduševio je nekoliko tisuća gostiju koji su se u subotu, 25. lipnja okupili na platou pored Doma kulture Čavle.
Dvije tisuće porcija palente i sira razgrabljeno je na jubilarnom petom izdanju ove gastro priredbe koja je iz zaborava istrgnula autohtono jelo iz riječkog zaleđa.
Palenta kompirica kuhala se čitavih pet sati u pinjati od 700 litara, za koju je brinulo rekordnih dvadeset i devet kuhara, a potom je uz nju podijeljeno sedamdesetak kilograma grobničkog sira.
Povodom Festivala palente i sira tijekom lipnja “Villa Sandi” u Čavlima u ponudi ima proširenu ponudu jela s palentom poput kanapea od palente, povrća na žaru, sira i pršuta, grobničke skute s palentom i povrćem na žaru i još desetak specijaliteta od grobničke palente kompirice.
Da bi se petsto kilograma palente prebacilo na tri metra širok tanjur na kraju je čak korištena i dizalica .
Za pripremu mega palente utrošeno je 190 kilograma krumpira, 100 kilograma kukuruznog brašna, 2 kilograma maslaca, 300 litara vode i pet kilograma soli.
(R.I./foto TZ Općine Jelenje)