Brojke govore da više vina uvozimo nego izvozimo

Pitanje za milijun kuna: da li je Hrvatska doista vinska zemlja?

dreamstime_korcula-vinograd smokvica -posip

Hrvatska samo s Kosova i iz Makedonije uveze četiri puta više vina nego što ga izveze u sve zemlje svijeta

Hrvatska se voli nazivati vinskom zemljom, ali prema podacima koji se mogu pronaći u Nacionalnoj strategiji pomoći sektoru vina (2011.-2013.), koju je Vlada usvojila krajem prošle godine stvarnost je nešto drugačija.
U Hrvatskoj je registrirano oko 60.000 proizvođača vina, dok je ukupna površina pod vinogradima oko 34.000 hektara.

U strukturi dominiraju mala usitnjena gospodarstva pa tako 91 posto proizvođača obrađuje površine manje od jednog hektara.

Tek osam posto njih ima pod vinogradima 1 do 5 hektara, a manje od 1 posto njih ima vinograde veće od pet hektara.

U Hrvatskoj se pije 28 litara vina po stanovniku čime se ne izdvajamo od europskog prosjeka, mada je to bitno manje od talijanskog ili francuskog prosjeka. U tim zemljama se pije 36, odnosno 46 litara vina po glavi stanovnika godišnje.

Potonjih u Hrvatskoj ima 300-ak, ali obrađuju trećinu ukupnih vinograda u Hrvatskoj. Ipak, proizvodnja je posljednje desetljeće povećavana, s time da oko 60 posto proizvodnje čine kvalitetna vina što je dovelo da toga da se prosječna izvozna cijena hrvatskih vina sada kreće oko 480 dolara po hektolitru što je gotovo pet puta više nego prije deset godina.

Uvozimo jeftino vino s istoka

Istovremeno, raste i uvoz vina u Hrvatsku, ali nije to kao što bi moglo zaključiti iz medija, uvoz kvalitetnih vina iz Italije i Francuske pa i „novog svijeta“ koji sve češće plasira kvalitetu uz niske cijene. Naprotiv, uvozi se sve više jeftinog vina s istoka i to (u prosjeku) više nego dvostruko jeftinije nego hrvatsko izvozno vino!
Hrvatski vinari najviše su vina izvezli još 2002. Tada je van zemlje otišlo preko 100.000 hektolitara domaćeg vina, dok je proteklih godina ta količina pala na četvrtinu te razine – oko 25.000 hektolitara. Hrvatski vinari više od polovice vina izvoze na područje zemalja CEFTA-e, ponajviše u BiH

Hrvatska daleko najviše vina izvozi u BiH – 12 tisuća hektolitara, a daleko iza slijede Njemačka s 5,7 toisuća hektorlitara i Italija s 1,1 tisućom hektolitara.

Sve ostale zemlje uvoze zapravo vrlo skromne količine hrvatskog vina, mada neke glamourozne prezentacije ostavljaju dojam da vinari iz Hrvatske osvajaju svcjetsko tržište. Nažalost, do toga je još dalek put.
Još je fascinantniji podatak da Hrvatska uvozi daleko više vina nego što izvozi.

Negativna i bilanca s BiH

Praktično, samo s Kosova, odakle uvozi 20 tisuća hektolitara, dolazi više vina u Hrvatsku nego što izvezu svi hrvatski vinari u svijet.

Što tek treba reći za Makedoniju odakle Hrvatska uvozi čak 79 tisuća hektolitara vina, mahom jeftinog?

Uostalom, čak i bilanca s BiH koja uvozi najviše hrvatskih vina, je – negativna. Hrvatska i iz BiH uvozi dvostruko više vina nego što ga izvozi u tu zemlju.
I da se vratimo na početak – smije li se Hrvatska nazivati vinskom zemljom?

D.Smoković / foto: Dreamstime

Tagovi: , , ,

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Japanski partneri3

Japanski kupci traže...

Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats…

vinska priča-Nina Levičnik_Silvano Gospodarić

Uspješan start festivala...

Festival „Hrvatska vinska priča“ privukao brojne posjetitelje – uz vrhunska vina građani sudjelovali u dodatnim sadržajim…

WOW vina 2013-2

Ženski žiri je odlučio da...

‘Što žene žele’  je akcija izbora najboljih vina u prošloj godini po izboru ženske udruge Women On Wine – WOW. Dodj…

new york 2013 by matosevic

Hrvatski vinari prestavili...

Ove su se godine u New Yorku predstavile gotovo sve najbolje hrvatske vinarije: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Bo…