KNJIGE: Carla Bardi i Rachel Lane: Pite i tartovi

Pite i tartovi – neodoljive slastice u okruglom formatu

61885 PITE_N_28.5.2012.indd

Atraktivno dizajnirana knjiga “Pite i tartovi” obuhvaća 55 privlačnih recepata s detaljnim uputama za pripremu savršenog tijesta

Nakon neobično dizajnirane knjige “Pizza”, Lumen je pripremio još jednu sjajnu kuharicu atraktivnog okruglog formata pod nazivom “Pite i tartovi”.

Posrijedi su jela koja se uspješno pripremaju već tisućama godina i koja su u ovoj privlačnoj kuharici dobila suvremeno ruho.

Knjiga obuhvaća šezdesetak neodoljivih recepata s detaljnim uputama za pripremu savršenog tijesta.

Nazivi tart i pita često se upotrebljavaju kao sinonimi, pa je autorica nastojala uvesti red tako što većinu jela s jednim slojem tijesta naziva tartovima, a s dva sloja, gornjim i donjim, pite.

U knjigu su uključeni i recepti za ukusne pite sa zdrobljenim tijestom napravljenim od usitnjenih keksa ili oblatna.

Izdavač: LUMEN

Carla Bardi i Rachel Lane: PITE I TARTOVI

Stranica: 132

Cijena: 99 kuna

Svaki recept za tartove i pite s najrazličitijim voćem, čokoladom, ricottom, džemovima, bundevom,  pinjolima, bademima i ostalim orašastim plodovima popraćen je fotografijama koje zorno ilustriraju kako će slastica izgledati kad bude gotova.

Tartovi i pite peku se uspješno već tisućama godina.

Sudeći prema arheološkim nalazima, prva jela te vrste, s nepravilno oblikovanim tijestom premazanim medom i pečenim iznad vrućeg ugljena, pripremana su u starom Egiptu.

Grci su pite radili od mesa, a u srednjem vijeku pojavljuju se slatki nadjevi ili mješavine slatkoga i pikantnoga.

Pita iz koje su iskakali – mali plesači

Autorica u knjizi navodi podatak o andaluzijskoj kuharici iz 13. stoljeća koja sadrži detaljan recept za pitu punjenu kornjačama, s tijestom od brašna, jaja i šafrana.

U Italiji su kuhari voljeli zapanjiti uzvanike na prijamima poslužujući goleme pite ispunjene živim pticama koje bi izletjele kad bi se pita razrezala” – naglašava autorica.

Neke europske pite bile su toliko velike da su u njih stali patuljasti zabavljači, glumci i plesači koji bi iskočili iz pite pa se pjevajući i plešući prošetali niz svečani stol.

No tek su u Engleskoj pite doista shvatili ozbiljno”- napominje Carla Bardi, ističući da je taj engleski specijalitet toliko dobro prihvaćen u Americi da se ustalila izreka “američko koliko i američka pita“.

R.I.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

tresnje

Fešta od črešanj

Crikvenica, 18.06.2016. – 19.06.2016. Posjetitelje očekuje prodajna izložba svježih trešanja, slastica i autohtonih su…

pužić pite od sira i tikvica.gilajla

Pužić pite od sira i

Sastojci: Za tijesto: 60 dag brašna 3 dl mlake vode 1 i pol žličica soli Za nadjev: 50 dag svježeg sira 2 jaja 1 žličica soli 1 naribana…

kruh i peciva

Pekarske delicije od...

Kruh i peciva najnovije je izdanje Planetopijinih zdravih kuharica u kojem ćete pronaći izbor najboljih recepata mlade i inovativne…

hrana.mozak310x250

Hrana za mozak - recepti za...

prof. dr. Vida Demarin i suradnice: HRANA ZA MOZAK
Jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje VBZ, Zagreb, 148 stranica   “Hrana za…