Proglašeni dobitnici Gastrofeja Poslovnog dnevnika
Plavi podrum i Tač izabrani za najbolje poslovne restorane u Hrvatskoj

U uži izbor za nagradu ušla su 32 restorana, a Veljko Barbieri ispred žirija kaže da su pobjednike odlučile nijanse
Restoran Plavi podrum iz Voloskog i zagrebački restoran Tač najbolji su poslovni restorani u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu i dobitnici nagrade Gastrofej za 2013. godinu.
Gastrofej je nagrada koju je organizirao Poslovni dnevnik u suradnji s PBZ Cardom i American Express karticom, a svečana dodjela održana je u 20. studenoga u restoranu Tač.
Nagrada je ove godine proširena na cijelu Hrvatsku za razliku od prošlogodišnjeg Gastrofeja kada se birao samo najbolji poslovni restoran u Zagrebu.
U uži izbor ušlo je 32 finalista – 12 u Zagrebu te 20 u ostatku Hrvatske, a u konkurenciji su sudjelovali ponajbolji hrvatski restorani.
U uži izbor najboljih restorana ušli su još Academia, Apetit city, Bota Šare Mali Ston, Bruna, Burin, Dubravkin put, Foša, Galija, Gašpar, Gračanka- Kamanjo, Kadena, Karlo, Kod Ruže, Kod špilje, Korana, Korkyra, Kormoran, Kottni, Kukuriku, Lamut, Lido, Mala hiža, Milan, Nautika, Noštromo, Oliva, Stari Puntijar, Tratoria al Pittor, Zlatne gorice te Zlatna ribica.
Žiri je više od tri mjeseca obilazio odabrane restorane u većim hrvatskim gradovima te s jednom do pet zvjezdica ocjenjivao hranu, izbor vina, ambijent, lokaciju te brzinu i kvalitetu usluge.
Najbolji restorani uspjeli su spojiti sve te ugostiteljske vrline, a istodobno su zadovoljili zahtjevne kriterije koji ih čine i poslovnima.
Žiri je na koncu dao svoj opći dojam o restoranima, a oni s najviše zvjezdica zaslužili su nagradu Gastrofej 2013. u svojoj kategoriji.
“Ove godine imali smo još teži zadatak nego prošle. Odlučivale su zaista nijanse. Zbir ocjena razlikuje se tek u decimalama. Jedan je pobjednik u Zagrebu, jedan u ostatku Hrvatske, a svi ostali su drugi. Cijela akcija Poslovnog dnevnika i njegovih partnera je pokazala da je stupanj hrvatske gastronomije u najosjetljivijem dijelu, a to je poslovna gastronomija, na vrlo visokom nivou“, poručio je Veljko Barbieri koji je bio na čelu žirija.
R.I./ foto: gastronomika