U Brtonigli predstavljena tradicionalna gastro manifestacija

Počeli Dani istarske šparuge na području sjeverozapadne Istre

Dani istarske sparuge

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz klasične menije na bazi šparuga, naći i posebna ponuda – dva pristupačna menija po cijeni od 70 i 100 kuna

Dani istarske šparuge održat će se po sedmi puta od 24. ožujka do 15. svibnja na području sjeverozapadne Istre.

Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u regiji, uz Dane školjaka, švoja i liganja, Dani istarske šparuge u organizaciji su Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Koncept događanja sastoji se u korištenju omiljene proljetne namirnice – divlje šparuge u vrijeme kada ona samoniklo raste, kroz ponudu lokalnih restoratera.

Na predstavljanju manifestacije koje je održano u restoranu Food & Wine Primizia u Brtonigli, prisutni su mogli uživati u specijalitetima chefa Voljena Stanića spravljenima na bazi šparuga s područja sjeverozapadne Istre, vinima Morena Coronice i uljima obitelji Buršić (na slici).

Valter Bassanese, direktor TZ Buja je istaknuo kako projekt služi promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja. „Projekt Dani istarske šparuge ne predstavlja samo ovu vrhunsku proljetnu namirnicu, već omogućuje razvoj turističke ponude SZ Istre u vrijeme predsezone. Vrlo nam je važno da ugostitelji zaista osjete konkretne koristi uključivanja u Dane istarske šparuge. Kako se broj uključenih objekata iz godine u godinu povećava, uvjereni smo da radimo dobar posao, kako za ugostitelje, tako i za goste.“Moreno Coronica-Maria Buršić-Voljen Stanić

Maja Jovičić, direktorica TZ Brtonigla, iznijela je razloge pokretanja Dana istarske šparuge: „Ovim događanjem htjeli smo predstaviti najspecifičniju kontinentalnu namirnicu s područja sjeverozapadne Istre. Uz dane švoja, školjaka i jadranske lignje, koji predstavljaju naše podmorsko bogatstvo, Dani istarske šparuge zapravo jedini prezentiraju zelenu Istru. Ova manifestacija omogućit će svim ljubiteljima ove namirnice uživanje u maštovitim receptima spravljenim na bazi samonikle šparoge, tradicionalne namirnice ovog kraja.“

Nakon predstavljanja direktorica TZ Brtonigle pozvala je sve ljubitelje šparoga u restorane SZ Istre, u čijoj će se ponudi naći specijaliteti spravljeni na bazi ove zanimljive samonikle biljke.

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz klasične menije na bazi šparuga, naći i posebna ponuda – dva pristupačna menija po cijeni od 70 i 100 kuna – Na ovaj način svi zainteresirani moći će kušati raznolike delicije šparoga po pristupačnim cijenama.

R.I./ foto: press

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Dani svoja2-2013

Počeli šesti Dani švoja u...

Nakon Dana školjaka i istarskih šparuga, konobe i restorani sjeverozapadne Istre ugostili su još jednu već tradicionalnu gourmet…

Dani istarske šparuge

Sedmi dani istarske šparuge...

Prema reakcijama ugostitelja, mogli bismo reći kako su ovo najuspješniji Dani istarske šparuge dosad iako im u početku vremenske p…

Dani istarske sparuge

Gnam Gnam fest u Novigradu...

Dani istarske šparuge održavaju se po sedmi puta do 15. svibnja na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gast…

Dani skoljaka2

Dani školjaka u...

Prvi Dani školjaka održavaju se do subote, 23. ožujka na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gastronomsk…