Gourmet manifestacija Sjeverozapadne Istre

Počeli šesti Dani švoja u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli

Dani svoja2-2013

Nakon Dana školjaka i istarskih šparuga, konobe i restorani sjeverozapadne Istre ugostili su još jednu već tradicionalnu gourmet manifestaciju, Dane švoja.

U organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, šesti Dani švoja održavaju se od 19. listopada do 30. studenoga 2013., a nude bogatu ponudu specijaliteta na bazi ribe list, koju lokalno stanovništvo naziva – švoj.

Ovogodišnji Dani švoja predstavljeni su u restoranu Pergola gdje su prisutni mogli uživati u specijalitetima vlasnika i kuhara Fabricija Vežnavera, vinima Morena Degrassija i Mate maslinovim uljima koje je predstavila Aleksandra Vekić.

Ova manifestacija postala je kroz godine održavanja jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Potvrđuju to i mnogobrojni posjetitelji koji joj se s jesenskim danima iznova vraćaju, kao dokaz da destinacija može živjeti punim plućima i u postsezoni“, naglašava Dario Penco iz Turističke zajednice Grada Umaga i poziva sve ljubitelje istarske kuhinje i istarskog lista u restorane SZ Istre.

Posebne menije na bazi istarskog lista nudit će čak 18 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, a pratit će ih posebno odabrana vrhunska vina i maslinova ulja toga područja.

Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola ističe: „Zbog ovakvih događanja mi kao ugostitelji, ali i kuhari moramo iznova promišljati tradicionalne namirnice poput švoja, što nam je pravi izazov, ali i zadovoljstvo. Pripremati lokalnu namirnicu u razdoblju kada je ona na svom vrhuncu jamči kvalitetu spravljenog, čineći tako svaki slijed gastronomskim doživljajem.“

Uz Pergolu, u Danima švoja još sudjeluju: Buščina, Melon, Nono, Toni i Zlatna Vala iz Umaga, Mulino, Sergio i Stari Kaštel iz Buja, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, San Rocco i Zenon iz Brtonigle, Dijana Kempinski Hotel Adriatic i Porto Salvore iz Savudrije, Villa Vilola i Villa Rosetta iz Zambratije i Badi iz Lovrečice.

Dani švoja jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera, uz Dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja.

Ovaj jedinstveni koncept predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, u samoj sezoni kada su one na svom vrhuncu.

(A.M./ foto: press)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dani svoja

Sedmi Dani švoja u...

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gourmet manifes…

Prezentacija Dana školjaka2

Deset biranih restorana i...

Ovogodišnji bogati gourmet program sjeverozapadne Istre počinje 10. veljače drugim Danima školjaka.. Drugi Dani školjaka odr…

Dani jadranskih lignji 2

Predstavljeni Dani jadranskih...

U organizaciji turističkih zajednica uz posebne menije na bazi jadranske lignje čak 11 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrad…

švoji-tz istra

Dani švoja

Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje, 19.10.2013. – 30.11.2013. Gastronomska manifestacija Turističke zajednice Umaga, Novigr…