Od 13. do 18. lipnja

Počinju riječki dani trešanja

vrijeme za trešnju

U sklopu gastro manifestacije održat će se brojna predavanja i degustacije jela s trešnjama

Gastro dani posvećeni trešnji, koja se u jednostavnim i maštovitim kombinacijama po popularnim cijenama može kušati u nizu ugostiteljskih objekata, započeli su u ponedjeljak, 13. lipnja u Rijeci.

Ukusne delicije od trešnje moći će se probati u restoranu hotela Continental, restoranu hotela Best Western Jadran, restoranu Gric&Guc, konobi Blato 1902, konobi Feral, Mexican cantini Bodega, Grand hotelu Bonavia te Kavani hotela Neboder, dok će se u restoranu (broda) Arca Fiumana od utorka do četvrtka s početkom u 18 sati održavati predavanja.

Homeopat Ivan Lesinger u utorak će govoriti o trešnji kao prirodnom detoksikantu organizma
uz degustaciju vegetarijanskih slijedova s trešnjama restorana Riva iz  Plomina i vina Tomaz iz Motovuna.

Dan kasnije, u srijedu na temu „Debljina danas – lice i naličje“ govorit će suradnik gastronomike doc.dr.sc. Alen Ružić, internist-kardiolog, a u četvrtak će poznata nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender održati predavanje na temu „Hranom do boljeg zdravlja“.
Gastro dane organizira Turistička zajednica grada Rijeke kao nastavak nedavne manifestacije vezane uz srdele, sa ciljem očuvanja tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših domaćinstava i restorana.

Sva istraživanja dokazuju, da osobe koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja, u pravilu dulje žive, a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje povrća i voća.
Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u novije vrijeme i znanstveno dokazana. Tako se upotrebljavaju njezin ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore.
Na trećem je mjestu među voćem po učinku snižavanja kolesterola u krvi, protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove, pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica, koje usporavaju proces starenja.

autor: Majda Matković

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

9DMMU_publika_m

Tisuće gostiju Vodnjana...

Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u tri dana posjetilo je na tisuće ljubitelja maslinovog ulja i vrhunske gastronomije Ovogodiš…

samobor_2

Samoborski šef – priprema...

Turistička zajednica Samobora s ciljem daljnjeg unapređenja i razvoja ugostiteljske ponude grada te jačanja ugostiteljske ponud…

deniz zembo-rez

Zvijezde kuhinje i ove godine...

U sklopu događanja vodećeg eno-gastro festivala Dalmacije, Dalmacija Wine Expa, po treći put će se održati događanje “Zv…

Dani istarske sparuge

Počeli Dani istarske...

U Danima istarskih šparuga sudjelovat će trideset i dva restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima, uz…