Od 13. do 18. lipnja
Počinju riječki dani trešanja

U sklopu gastro manifestacije održat će se brojna predavanja i degustacije jela s trešnjama
Gastro dani posvećeni trešnji, koja se u jednostavnim i maštovitim kombinacijama po popularnim cijenama može kušati u nizu ugostiteljskih objekata, započeli su u ponedjeljak, 13. lipnja u Rijeci.
Ukusne delicije od trešnje moći će se probati u restoranu hotela Continental, restoranu hotela Best Western Jadran, restoranu Gric&Guc, konobi Blato 1902, konobi Feral, Mexican cantini Bodega, Grand hotelu Bonavia te Kavani hotela Neboder, dok će se u restoranu (broda) Arca Fiumana od utorka do četvrtka s početkom u 18 sati održavati predavanja.
Homeopat Ivan Lesinger u utorak će govoriti o trešnji kao prirodnom detoksikantu organizma
uz degustaciju vegetarijanskih slijedova s trešnjama restorana Riva iz Plomina i vina Tomaz iz Motovuna.
Dan kasnije, u srijedu na temu „Debljina danas – lice i naličje“ govorit će suradnik gastronomike doc.dr.sc. Alen Ružić, internist-kardiolog, a u četvrtak će poznata nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender održati predavanje na temu „Hranom do boljeg zdravlja“.
Gastro dane organizira Turistička zajednica grada Rijeke kao nastavak nedavne manifestacije vezane uz srdele, sa ciljem očuvanja tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših domaćinstava i restorana.
Sva istraživanja dokazuju, da osobe koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja, u pravilu dulje žive, a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje povrća i voća.
Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u novije vrijeme i znanstveno dokazana. Tako se upotrebljavaju njezin ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore.
Na trećem je mjestu među voćem po učinku snižavanja kolesterola u krvi, protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove, pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica, koje usporavaju proces starenja.
autor: Majda Matković