Ususret Uskrsu: Tradicionalna jela i najnovija vina
Pogled u vinski podrum – čime se možemo počastiti za ove blagdane

Voditeljica poznatog restorana Plavi podrum u Voloskom i poznata sommelierka prisjeća se uskršnjih tradicija – što se nekada jelo za blagdane i što se nekada pilo.
Zašto se svečani jelovnik nije previše promijenio, ali su nekada uobičajena crvena vina, prošek i rakiju danas zamijenila i mlada bijela vina.
Pročitajte kakve su nove istarske malvazije koje bi pasale uz uskršnju šunku i koja nova crvena vina možete piti uz mladu janjetinu
Piše: Daniela Kramarić
Gastronomski gledano, od svih velikih blagdana, Uskrs mi je ipak najdraži, a centralna događanja oduvijek se odvijaju za stolom.
Vilicom s radošću štujemo tradiciju, ali vinska čaša nam se, na svu sreću, posljednjih godinica poprilično razmazila.
Do pred 50 godina u našim krajevima pila su se isključivo crvena vina, a vinogradi bijelih sorti bili su prava rijetkost.
Ma, nisam baš tako stara, a i tata mi je odličan izvor informacija.
Prošeka i rakije je bilo.
Na Veliki petak, samo sretnici bi se domogli bakalara na gulaš s krumpirom, ali sušene hobotnice, landovine, kanji i oslića nikada nije nedostajalo.
Na sam Uskrs, za najsvečaniji doručak u godini, danas smo na šunki, a nekada smo bili na pršutu sa tvrdo kuhanim jajima, mladim lukom i slatkim kruhom: golubicama i pletenicama uz prošek.
Ručak bez suhih smokava i rakije nije niti započinjao.
Danas smo radije na suhom bijelom vinu ili pjenušcu.
Juha se kuhala od ovčetine, jalovice, koja nije imala ploda, a glavno jelo bio je jarić, ako je Uskrs bio kasni, ili janjčić s mladim krumpirom.
Nekada se drugi iznikli krumpir kupio na njivi u prosincu i čuvao do Uskrsa.
Danas skoknemo do marketa po mladi uvozni, a doručak se često pretvori u brunch, pa se već oko podneva čaša vina apsolutno podrazumijeva.
Stoga sada sve vinske opcije igraju: uz šunku i bijelo i rose, uz bakalar i janjetinu opcija je svakako uz bijelo i crveno vino.
Uz uvjet da su mlada, voćna, eventualno nježno barikirana i suha do kosti.
Istražila sam vinske novitete, koji bi baš pred Uskrs trebali izaći iz podruma.
Fantastične berbe, za bijela 2011. i za crvena 2009. doslovno su me raspametile.
Prava blagdanska vina. Ulaznice za raj.
Sretan Uskrs!
I živjeli!
«Malvazija istarska 2011» (prosječna cijena svih nanizanih oko 75,00 kn):
Kozlović:
Aromatična, karizmatična i predivna! Objedinjuje eleganciju, mekoću, snagu i šarm. Na prvom nosu nameću se bijela breskva i bijeli cvjetovi, na drugom iskače njeno travnato-orašasto lice. U ustima sočna i živa.
Kozloviću, sjedni, 5!
Ocjena: 4,5 /6 s tendencijom rasta
Benvenuti:
Lijepo aromatična. Pravi sauvignonski nastup s notama lista pomidora, zelene paprike, koprive i vlasca. Tek na drugom nosu tipična malvazijska mareličasto-orašasta mirisnost dolazi do izražaja. Duboka i razigrana na nosu. Podatna, mladolika i živa u ustima. Lijepog mišićavog tijela i plemenite pikantnosti u retrookusu.
Jako fina!
Ocjena: 4,5 /6 s tendencijom rasta
Coronica:
Mali peh u startu. Uzorak je bio po čepu. Dogodi se i najboljima. Odmah stiže nova boca. Perfektna! Padam na mirisni šarm. Lijepa i aromatična. U čaši stalno raste. Od mandarina preko vlasca do marcipana. U ustima konkretna, mineralno-slana i sočna.
Kompletna od početka do kraja.
Ocjena: 4,5 / 6 s tendencijom rasta
Pilato:
Na nosu vrlo finog, ali umjerenog nastupa u prepoznatljivom pilatovskom stilu: s aromama bijelih cvjetova, korice limuna i grejpa. U ustima elegantna. «Klasičari» se od nje neće moći odvojiti.
Vino za cijeli obrok.
Ocjena: 4 / 6
Trapan «Ponente»:
Isprva žestoka u nastupu s notama koprive i grejpa, ali brzo gubi oštrinu i postaje ugodno travnata. Pokošena livada u nosu, a u ustima mirna i staložena. Odrasla i disciplinirana.
Ugodne svježine.
Ocjena: 4 / 6
Crvena vina: berba 2009.
Radovan «Cabernet sauvignon 2009» (110,00 kn)
Moj omiljeni! Istarska vizija bordoške sorte s mirisima mora i mediteranskog bilja, s pikantnošću zelenih paprika i zrelošću crnog ribizla. U ustima potpuno zaobljen. Ugodno hrapave teksture i duuuugog pikantnog retrookusa.
Ocjena: možda pretjerujem, ali neka: 5 / 6
Benvenuti «Teran 2009» (150,00 kn)
Oku prepoznatljiv teran: boje zečje krvi. U nosu crveni ribizli, cimet i rogač progovaraju Istrom i teranom. Ujednačen i elegantan bouquet. U ustima je istovremeno meko i podatno, a živo i svježe. Pilindrek i gorka čokolada dugo ostaju u mislima.
Ocjena: 4,5 / 6 s tendencijom rasta
Korak Pinot crni 2009 (140,00 kn)
Ajme, koji kratki čep! Syrahu očito više vjeruje. Boja školska, rubinska i providna, a nos voćno predvidljiv. Višnjast i pikantan. U ustima mekan, podatan i šarmantan do boli. Pije se k’o sokić.
Idealno za posve neobaveznu, dnevnu konzumaciju.
Ocjena: 4 / 6
Korak «Syrah 2009» (110,00 kn)
Isto još jako mlad. Kako u izgledu, tako i na nosu. Višnje, maline, crveni ribizli, ma svi su tu zgusnuti u ekstremno voćnom bouquetu. Kontinentalna ekspresija syraha. Kad se malo prozrači postaje čokoladast i prašnjav. U ustima vižljast.
Ugodno vino.
Ocjena: 4 / 6