Ususret Uskrsu: Tradicionalna jela i najnovija vina

Pogled u vinski podrum – čime se možemo počastiti za ove blagdane

dreamstime_boce

Voditeljica poznatog restorana Plavi podrum u Voloskom i poznata sommelierka prisjeća se uskršnjih tradicija – što se nekada jelo za blagdane i što se nekada pilo.


Zašto se svečani jelovnik nije previše promijenio, ali su nekada uobičajena crvena vina, prošek i rakiju danas zamijenila i mlada bijela vina.


Pročitajte kakve su nove istarske malvazije koje bi pasale uz uskršnju šunku i koja nova crvena vina možete piti uz mladu janjetinu

 

Piše: Daniela Kramarić

daniela1-mm

Gastronomski gledano, od svih velikih blagdana, Uskrs mi je ipak najdraži, a centralna događanja oduvijek se odvijaju za stolom.

Vilicom s radošću štujemo tradiciju, ali vinska čaša nam se, na svu sreću, posljednjih godinica poprilično razmazila.

Do pred 50 godina u našim krajevima pila su se isključivo crvena vina, a vinogradi bijelih sorti bili su prava rijetkost.

Ma, nisam baš tako stara, a i tata mi je odličan izvor informacija.

Prošeka i rakije je bilo.

Na Veliki petak, samo sretnici bi se domogli bakalara na gulaš s krumpirom, ali sušene hobotnice, landovine, kanji i oslića nikada nije nedostajalo.

Na sam Uskrs, za najsvečaniji doručak u godini, danas smo na šunki, a nekada smo bili na pršutu sa tvrdo kuhanim jajima, mladim lukom i slatkim kruhom: golubicama i pletenicama uz prošek.

Ručak bez suhih smokava i rakije nije niti započinjao.

Danas smo radije na suhom bijelom vinu ili pjenušcu.

Juha se kuhala od ovčetine, jalovice, koja nije imala ploda, a glavno jelo bio je jarić, ako je Uskrs bio kasni, ili janjčić s mladim krumpirom.

Nekada se drugi iznikli krumpir kupio na njivi u prosincu i čuvao do Uskrsa.

Danas skoknemo do marketa po mladi uvozni, a doručak se često pretvori u brunch, pa se već oko podneva čaša vina apsolutno podrazumijeva.

Stoga sada sve vinske opcije igraju: uz šunku i bijelo i rose, uz bakalar i janjetinu opcija je svakako uz bijelo i crveno vino.

Uz uvjet da su mlada, voćna, eventualno nježno barikirana i suha do kosti.

Istražila sam vinske novitete, koji bi baš pred Uskrs trebali izaći iz podruma.

Fantastične berbe, za bijela 2011. i za crvena 2009. doslovno su me raspametile.

Prava blagdanska vina. Ulaznice za raj.

Sretan Uskrs!

I živjeli!

 

«Malvazija istarska 2011» (prosječna cijena svih nanizanih oko 75,00 kn):

 

Kozlović:

Aromatična, karizmatična i predivna! Objedinjuje eleganciju, mekoću, snagu i šarm. Na prvom nosu nameću se bijela breskva i bijeli cvjetovi, na drugom iskače njeno travnato-orašasto lice. U ustima sočna i živa.

Kozloviću, sjedni, 5!

Ocjena: 4,5 /6 s tendencijom rasta

Benvenuti:

Lijepo aromatična. Pravi sauvignonski nastup s notama lista pomidora, zelene paprike, koprive i vlasca. Tek na drugom nosu tipična malvazijska mareličasto-orašasta mirisnost dolazi do izražaja. Duboka i razigrana na nosu. Podatna, mladolika i živa u ustima. Lijepog mišićavog tijela i plemenite pikantnosti u retrookusu.

Jako fina!

Ocjena: 4,5 /6 s tendencijom rasta

Coronica:

Mali peh u startu. Uzorak je bio po čepu. Dogodi se i najboljima. Odmah stiže nova boca. Perfektna! Padam na mirisni šarm. Lijepa i aromatična. U čaši stalno raste. Od mandarina preko vlasca do marcipana. U ustima konkretna, mineralno-slana i sočna.

Kompletna od početka do kraja.

Ocjena: 4,5 / 6 s tendencijom rasta

Pilato:

Na nosu vrlo finog, ali umjerenog nastupa u prepoznatljivom pilatovskom stilu: s aromama bijelih cvjetova, korice limuna i grejpa. U ustima elegantna. «Klasičari» se od nje neće moći odvojiti.

Vino za cijeli obrok.

Ocjena: 4 / 6

Trapan «Ponente»:

Isprva žestoka u nastupu s notama koprive i grejpa, ali brzo gubi oštrinu i postaje ugodno travnata. Pokošena livada u nosu, a u ustima mirna i staložena. Odrasla i disciplinirana.

Ugodne svježine.

Ocjena: 4 / 6

 

Crvena vina: berba 2009.

 

Radovan «Cabernet sauvignon 2009» (110,00 kn)

Moj omiljeni! Istarska vizija bordoške sorte s mirisima mora i mediteranskog bilja, s pikantnošću zelenih paprika i zrelošću crnog ribizla. U ustima potpuno zaobljen. Ugodno hrapave teksture i duuuugog pikantnog retrookusa.

Ocjena: možda pretjerujem, ali neka: 5 / 6

Benvenuti «Teran 2009» (150,00 kn)

Oku prepoznatljiv teran: boje zečje krvi. U nosu crveni ribizli, cimet i rogač progovaraju Istrom i teranom. Ujednačen i elegantan bouquet. U ustima je istovremeno meko i podatno, a živo i svježe. Pilindrek i gorka čokolada dugo ostaju u mislima.

Ocjena: 4,5 / 6  s tendencijom rasta

Korak Pinot crni 2009 (140,00 kn)

Ajme, koji kratki čep! Syrahu očito više vjeruje. Boja školska, rubinska i providna, a nos voćno predvidljiv. Višnjast i pikantan. U ustima mekan, podatan i šarmantan do boli. Pije se k’o sokić.

Idealno za posve neobaveznu, dnevnu konzumaciju.

Ocjena: 4 / 6

Korak «Syrah 2009» (110,00 kn)

Isto još jako mlad. Kako u izgledu, tako i na nosu. Višnje, maline, crveni ribizli, ma svi su tu zgusnuti u ekstremno voćnom bouquetu. Kontinentalna ekspresija syraha. Kad se malo prozrači postaje čokoladast i prašnjav. U ustima vižljast.

Ugodno vino.

Ocjena: 4 / 6

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

daniela1-mm

Još jedna čudesna berba -...

Morenov Gran teran na hrvatskom tržištu ima kultni status, a berba iz 2009. to samo potvrđuje. Ona je sve „ono“ što se od mladog i u…

daniela1-mm

Nesputana mlada Kozlovićeva...

Nova Kozlovićeva malvazija još uvijek je jako mlada, ali vrlo konkretna i dosljedna svom stilu. U ovoj ranoj fazi na nosu joj još uvije…

daniela1-mm

Zbog Benvenutijevih slatkih...

Benvenutijeva predikatna vina dobila su ime San Salvatore po položaju, a obje sorte – i malvazija istarska i muškat momjanski p…

daniela1-mm

Bijeli pinot i Chardonnay -...

Pilatov Chardonnay i Bijeli pinot 2011 su dva izvrsna dnevna vina, fer odnosa cijene i kvalitete i životnog vijeka potentnijeg od doma…