GAST EXPO 2011, Opatija

Polettijev Chardonnnay i Ritošina Malvazija najbolji među 56 mladih vina

Gast-Expo-na-Slatini-

Berba 2010. jedna je od lošijih berbi. Vina su lagana, nemaju dovoljno strukture i ne predviđa im se dulji vijek trajanja. Aromatski su vrlo slaba, kao i u tijelu, a u crnim vinima je to još evidentnije.

Dvadesetak, možda tridesetak godina unatrag, nama najbliži ozbiljni vinski sajam bio je onaj ljubljanski. Vinovita se rodila nešto kasnije, pa Vinistra, a danas je zavladala prava inflacija eno-gastro sajmova.

Ovaj naš opatijski sajam hrvatskih vina i autohtonih delicija GAST EXPO 2011, organiziran po drugi puta zaredom, zamišljen je kao «prvi pljesak», odnosno prvi izlazak pred publiku nove, mlade berbe, što ga čini posebnim u odnosu na druge sajmove.

Inače nisam ljubitelj pučkih veselica, ali moram priznati da se taj koncept pokazao vrlo uspješnim, jer turisti, ali i domaći vole red pjesme, red vina i red pršuta.

Berba 2010. jedna je od lošijih berbi

Četveročlana komisija u sastavu tri vrsna enologa: Ivana Sokolića, prekaljenog vinskog znalca i vinskog pisca, kao predsjednika komisije, Ivanke Rosati iz Istravina, Dominika Grškovića iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik i mene, kao sommeliera, bogme se naradila, kušajući čak 56 uzoraka.

Dodijeljene su samo dvije zlatne medalje, i to za Polettijev «Chardonnay 2010» i Ritošinu «Malvaziju 2010». Mene osobno je razveselio panel žlahtina, kao najujednačeniji u kvaliteti. Sve su osvojile srebro. «Prošlogodišnja berba se ne može pohvaliti kakvoćom, što je klimatski posve opravdano. Ipak, to se ne može generalno tvrditi za cijelu Hrvatsku. Trebala bi postojati služba koja će objavljivati pojedinačne podatke za svaku regiju, po uzoru na Francusku, što su uostalom i kušana vina pokazala svojom kakvoćom.

Žlahtine su postigle jako dobar uspjeh.

Kod određenih vina pojavili su se defekti kao oksidacija, sudovnost, prisustvo SO2, čak smo imali i primjerak mirisa na geranijum, što su sve pogreške koje se pojavljuju u tijeku vinifikacije, te u razdoblju njege vina u podrumima…» reći će gospodin Sokolić. «Na degustaciji smo imali pregled vina iz cijele Hrvatske. Berba 2010. jedna je od lošijih berbi. Vina su lagana, nemaju dovoljno strukture i ne predviđa im se dulji vijek trajanja. Aromatski su vrlo slaba, kao i u tijelu, a u crnim vinima je to još evidentnije. Ipak, iznimni položaji i ranije sorte, poput chardonnaya, su pokazale da se i u teškim godištima mogu proizvesti dobra vina.», reći će gospođa Rosati. «Prosjek je solidan, a loša vina su odraz loše vinogradarske godine 2010 i neiskustva u vinifikaciji i vinogradarstvu.

Žlahtine su postigle jako dobar uspjeh. Ujednačene su. Nema odstupanja u kvaliteti. Vidi se da su vinogradari i podrumari dobro odradili posao. Malvazija ima konstantnu kvalitetu, koja se kontinuirano podiže, a pristigli uzorci graševina su razočarali. Sve očekivano.», bio je Grškovićev komentar. Uostalom, kada ne bismo imali i lošijih berbi, ne bismo znali cijeniti one dobre. A, berba 2009. je bila iznimno dobra. Teško ju je naslijediti. Vina smo kušali naravno na slijepo, a najbolje sam ocijenila «Žlahtinu 2010» Ivana Katunara i «Žlahtinu 2010» iz Pavlomira. Mada nam je svima jasno da se te žlahtine u izričaju, aromatici i vijeku trajanja ne mogu mjeriti sa 2009. Optimum kvalitete će doživjeti do Nove godine. Berba 2010. bila je za vinogradare i vinare vrlo izazovna, iskreno se nadam da će nam 2011. biti puno spokojnija. Živjeli!

foto: Marin Aničić, Novi list

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vinistra 1

En primeur okupio Vinistru,...

U  zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama…

Feravino berba grožđa4

Odlična godina u vinogradima...

Ovogodišnja berba u vinogradima Feravina iz Feričanaca koji se prostiru na 170 hektara zbog vremenskih uvjeta nešto je kasnila u odn…

daniela1-mm

Galićev novi crni pinot je...

U berbi 2010. Galić je progovorio francuski – u nosu je voćan, malinasto- trešnjast, blago pikantan i ugodno zadimljen, a u ust…

daniela1-mm

Krauthakerov Chardonnay...

Doista su rijetka ta evergreen vina, koja u jednom pogledu, mirisu i gutljaju objedine i publiku i struku, a znalci će znati zašto, dok …