Ministarstvo poljoprivrede službeno zaštitilo drevnu deliciju

Poljički soparnik dobio certifikat o zaštićenom zemljopisnom podrijetlu

soparnik

Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv, kao i njegovi sastojci, zaštićeni su

Soparnik, točnije poljički soparnik, drevna dalmatinska delicija i službeno je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je potkraj studenoga poljički soparnik na popis zaštićenih jela uz meso zagorskog purana i lički krumpir.

Za uvrštenje na popis Ministarstva najzaslužniji su članovi Društva Poljičana “Sveti Jure”, koji su u četiri godine potrošili oko pola milijuna kuna kako bi dobili službeni certifikat u zemljopisnom porijeklu.

Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv kao i njegovi sastojci, zaštićeni su. Konkretno, ako netko u Istri napravi identičnu vrstu jela, ne smije to zvati poljički soparnik. Isto tako, ako netko u Poljicima radi ovo jelo po drugačijoj recepturi, također nema pravo nazvati ga poljičkim soparnikom.

Svi zainteresirani proizvođači ovog nekoć sirotinjskog jela trebaju sada podnijeti zahtjev za prijam u registar ovlaštenih pekača soparnika jer će prodavači lažnog soparnika po hrvatskim tržnicama biti na udaru inspektora.

Izvornost poljičkoga soparnika, budući proizvođači dokazivat će dokumentacijom koja sadrži podatke o proizvođaču, popis dobavljača sirovina, datum pečenja soparnika i osobe koja ga je pekla te popis i količinu utrošenih sirovina.

D.Smoković / foto: Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

agro arca-rez

Grand Prix za inteligentni...

Tradicionalni 6. Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – Agr…

janjetina pod pekom

Dalmatinska janjetina postat...

Prvi je cilj da Ministarstvo poljoprivrede izda certifikat o izvornosti proizvoda dalmatinske ovce pramenke koja se hrani na tradicio…

sparoge

Službeno: divlje šparuge...

U posljednje vrijeme u novinama se učestalo pojavljuju novinski članci o branju i prodaji proljetnica i šparoga samo uz posebne dozv…

1808-verglec- bajs

Samo osam restorana dobilo...

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vla…