Počeli bečki tjedni puževa

Post u Beču u znaku “bečkih kamenica” odnosno – puževa

Bečki Tjedni puževa (c) Andreas Gugumuck

Tradicija kuhanja vinogradskih puževa u vrijeme posta potječe u Beču još iz 17. stoljeća, a nekad su se prodavali na posebnim tržnicama

Austrijski uzgajivač puževa Andreas Gugumuck od 22. veljače tj. Čiste srijede skupa s mnogobrojnim restoranima diljem Austrije pa tako i Beča organizira Tjedne puževa.
Tradicija kuhanja puževa u vrijeme posta potječe još i 17. stoljeća kada su vinogradski puževi zbog velike potražnje morali biti dopremani čak iz Njemačke. Nakon toga su „bečke kamenice“, kako su ih popularno nazivali, prodavane na posebnim tržnicama koje su u Beču postojale sve do 19. stoljeća.
Uzgoj puževa i njihova konzumacija su ujedno u skladu i s načelima Slow food pokreta koji je začet  1989. godine u Italiji s ciljem očuvanja biološke raznolikosti i ručno proizvedenih prehrambenih proizvoda.
Bečki restorani će u okviru Tjedna puževa svojim gostima ponuditi mnogobrojne delicije od puževa, a točan popis bečkih restorana se može naći na www.diningcity.at.

U nastavku donosimo jedan od tipičnih bečkih recepata za pripremu puževa.

Puževi na starobečki način

Sastojci:
24 vinogradska puža
2-3 žlice putra s češnjakom
125 ml piva
180 g brašna
2 žumanjca
2 umućena bjelanjaka
šaka nasjeckanog vlasca
sol
svinjska mast za pečenje

Priprema:

Od piva, brašna, žumanjka i soli načiniti gusto tijesto za pohanje koje treba odstajati preko noći. Neposredno prije uporabe obogatiti vlascem i bjelanjcima. Prokuhane puževe popržiti na putru s češnjakom, nakon toga uroniti u tijesto u fritirati u vrućoj masti. Ostaviti da se ocijede na kuhinjskom papiru i konzumirati blago posoljene.

P.R. /foto: Andreas Gugumuck

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

carlo petrini

Osnivač pokreta Slow Food...

Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda, najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje tradicijske poljoprivrede i lokalnih gas…

uskrsnja sunka u kruhu villa sandi

Uskršnja šunka u kruhu

Sastojci: 1 kg šunke (rolana, kare…) 1 kg brašna po izboru (bijelo, raženo…) 1 kockica kvasca 1 dl mlakog mlijeka 1 žli…

mc2-puzevi

Ines Šarić glatko izgubila...

Ines su u završnoj fazi kuhanja pali puževi na pod, a nakon kraće dvojbe:  servirati ili ne servirati – odustala je od posluživanj…

specijalitet od puzeva beč

Delicije od vinogradskih...

Početkom listopada će u Beču ponovno oživjeti tradicija uzgoja puževa – “bečkih kamenica”, a vrhunac festi…