Posljedice prekomjernog unosa soli

Povišeni krvni tlak – je li problem u previše soli?

povisen_krvni_tlak_i_sol

Znate li kako bi trebala djelovati uravnotežena prehrana s umjerenim unosom soli u organizam?

Visok krvni tlak obično se razvija bez znakova ili simptoma.

Godinama može biti visok, a da toga nismo ni svjesni.

Nekontroliran visok tlak povećava opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Uravnotežena prehrana s manje soli

Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika po načelima uravnotežene prehrane, pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Nutricionistički uravnotežen plan preporuča odabir voća, povrća,cjelovitih žitarica, ribu i meso sa smanjenim udjelom dodane soli.

Preporučena dnevna doza unosa soli za osobe s povišenim krvnim tlakom

Kod prehrane za osobe s povišenim krvnim tlakom, najveći naglasak je na značajnom smanjenju soli, stoga je jelo potrebno začinitikombinacijom začina, izbjegavajući pritom sol.

Osobama koji imaju problem s povišenim krvnim tlakom ne preporuča sednevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli.

Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji srčanožilnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara.

Budući da se glavnina soli dnevno unosi upravo putem hrane, vrlo je važnobirati kvalitetne proizvode sasmanjenim udjelom soli.

Uz ovakve proizvode dobro je svakodnevno kombinirati hranu koja je izvor kalija, kalcija i magnezija, a to su voće, povrće, meso i mliječni proizvodi.

Moramo se kretati

Povećana tjelesna masa povećava rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Kod prekomjerne tjelesne težine, količina krvi koja cirkulira kroz tijelo se povećava, što poveća i pritisak protoka krvi.

Istraživanja ukazuju da kod pretilih osoba, gubitak od samo 10 posto trenutne težine može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Vježbanjeojačava naše srce, tako da pumpa više krvi s manje napora.

Dokazano je takođeri da se redovitim vježbanjem može značajno poboljšati odnosno regulirati krvni tlak.

Cilj jestoga 30 minuta vježbanja dnevno.

Sve dok postoji redovita tjelesna aktivnosti uravnotežena prehrana s naglaskom na odabir namirnica koje sadrže smanjen udio soli, moguće je ostvaritipozitivan utjecaj na krvni tlak i zdravlje općenito.

Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

dijabetes

I prekomjerni unos soli...

U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Lo…

crveno meso i dijeta 2

Crveno meso sastavni dio...

Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači? Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina di…

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…