Knjige: Zoran Leko "Kozlović"

Povodom godišnjice nove vinarije predstavljena knjiga Kozlović

x-kozlovicev podrum

Autor knjige „Kozlović“ je Zoran Leko kojem su se u pisanju tekstova pridružili Marino Baldini, Saša Špiranec, Zvonko Maković i sam Gianfranco Kozlović dok su vrhunske fotografije djelo  Sergia Gobba, a posebnu draž knjizi daje strip velikog umjetnika Igora Kordeja.
Tekst i fotografije: Ivan Zidar

Tvorac kultnih istarskih vina poput bijele i crne Santa Lucie, Gianfranco Kozlović predstavio je u svojoj vinariji u petak, 24. svibnja, knjigu jednostavnog naslova – „Kozlović“.

Promocija knjige priređena je točno na prvu godišnjicu otvaranja novog velebnog Kozlovićevog podruma, a nazočnima su se pored vinara obratili i Zvonko Maković kao koautor knjige i Ivan Jakovčić, istarski župan kao jedan od pokretača istarske vinske priče posljednjih dvadeset godina.

Autor knjige „Kozlović“ je Zoran Leko kojem su se u pisanju tekstova pridružili Marino Baldini, Saša Špiranec, Zvonko Maković i sam Gianfranco Kozlović.

Vrhunske fotografije djelo su Sergia Gobba, a posebnu draž knjizi daje strip velikog umjetnika Igora Kordeja.

Knjiga koja je tiskana u 1000 primjeraka na 120 stranica donosi povijest vinogradarstva i vinarstva momjanskog kraja gdje se vinova loza uzgaja više od 2000 godina.

Posebno je poglavlje posvećeno sortama koje su proslavile ovaj kraj, dakle malvaziji i momjanskom muškatu.

Središnji dio knjige zauzima priča o obitelji Kozlović koja počinje 1900. godine kada je rođen Pietro Coslovich, sin Antonia i Marie.

Pietro je vinograde i kuću u Vallama, prelijepoj dolini pored Momjana preuzeo 1935. kada kreće uspon i širenje vinarije Kozlović čiji razvoj možemo pratiti od 1904. kada je izgrađen i prvi vinski podrum.

Petrov nasljednik Armando, treća generacija obiteljskog bavljenja vinovom lozom povećat će posjed koji je od nekoliko hektara 1904. narastao na 48,6 hektara 2013. godine sada već pod dirigentskom palicom Gianfranca Kozlovića, četvrte generacije obitelji.

Posebno je poglavlje posvećeno i vinogradima Santa Lucia iz kojih dolaze danas već svjetski priznata istoimena vina.

Bijela Santa Lucia dobila je brojne zlatne medalje od Poreča do Londona, osvojila je 95 bodova kod Wine Ganga, a ona iz 2001. i IWC titulu najboljeg bijelog vina svijeta starog 10 godina na natjecanju Library Collection.

Zasaditi vinograd, znači tu želim živjeti. Izgraditi podrum, znači tu bih mogao umrijeti. (Gianfranco Kozlović)

Novi vinski podrum koji je dizajnirao Željko Burić također je dobio zasluženi prostor u knjizi kao jedinstven arhitektonski iskorak jer zadovoljava najviše standarde funkcionalnosti i posve se uklapa u ambijent.

Za zgradu nove Kozlovićeve vinarije može se reći kako je svojim arhitektonskim oblikovanjem postala integralnim dijelom pejzaža“, naglasio je Zvonko Maković na predstavljanju knjige.

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

santa-lucia

Kozloviću zlato i srebro u...

Pored Kozlovića dobar rezulatat na IWC u Londonu su ostvarili Matošević, Agrolaguna, Iločki podrumi, Mikša, Madirazza i Marciu…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…