150 izlagača predstavilo se ljubiteljima dobre hrane i vina

Predsjednik Josipović svečano otvorio Zagreb Wine Gourmet Weekend

Otvorenje ZWGW2

Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović svečano je otvorio drugi po redu Zagreb Wine Gourmet Weekend pred mnoštvom uzvanika u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU.

Na svečanom otvorenju okupljenima se uz Predsjednika obratio i ministar turizma Darko Lorencin te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uz direktora festivala Dražena Lazića i Danielu Roguljić Novak, članicu Uprave Zagrebačke banke, partnera festivala koji će održava 19. i 20. travnja u prostoru Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol.

Nakon službenog otvorenja gosti u pratnji organizatora obišli su festivalski prostor Gliptoteke HAZU te kušali neke od izloženih proizvoda čak 150 proizvođača koji će se tijekom dva dana festivalska dana predstaviti na ZWGW-u.

Iako domaći izlagači čine većinu,više od trećine izlagača na festivalu su inozemni izlagači koji uglavnom svoje proizvode premijerno predstavljaju u Hrvatskoj.

Festival ne čini samo izlagački program, već je upotpunjen brojnim tematskim degustacijama sa svjetski značajnim vinarima i vinima, cooking show radionicama, aktualnim panelima, filmskim premijerama, izložbama i večernjim programom, koji čine Zagreb Wine Gourmet Weekend jedinstvenim festivalom u regiji.

Dražen Lazić direktor ZWGW-a na otvorenju je istaknuo kako se zahvaljujući ovom festivalu Zagreb definitivno potvrdio kao središnje mjesto za predstavljanje i upoznavanje vrhunskih vina i gastro delicija ne samo u našoj zemlji već i u čitavoj regiji.

Ponosni smo na naš doprinos promociji vrhunskih domaćih proizvoda, ali i općenito podizanju eno-gastronomske kulture što je za turističku zemlju poput Hrvatske iznimno važno”, rekao je Lazić.

Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke prilikom svog obraćanja izjavila je: „Zagrebačka banka i ove godine priključila se Zagreb Wine Gourmet Weekendu kao partner koji shvaća potrebu vinara, maslinara i ostalih proizvođača gastro delicija za dopiranjem do krajnjeg potrošača. Vinogradarstvo i maslinarstvo su zasigurno područja koja doprinose našoj održivosti i po kojima će Hrvatska biti sve više prepoznata. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo dio ove manifestacije ponajviše zbog naših klijenata izlagača jer smo uvjereni u njihov uspjeh i želimo ih u tome pratiti.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je ponosan kako grad Zagreb pokrovitelj ovog festivala. Istaknuo je: „Trideset posto smo digli gospodarski potencijal Hrvatske. Ako se igdje napravio pomak onda se napravio u pravim, kvalitetnim Hrvatskim vinima i pravom kvalitetnom hrvatskom maslinovom ulju.“

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je važnost vinarstva i gastronomije za razvoj turizma. „Uskoro će Hrvatski sabor usvojiti Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020., a pripremamo i Strateški marketing plan za razdoblje 2014 – 2018. Ova dva strateška dokumenta iznimno su nam bitna za upravljanje našom turističkom budućnošću. Eno i gastro ponuda Hrvatske zasigurno je jedan od glavnih turističkih proizvoda koje ćemo razvijati u tom periodu i po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata.

Snažniji razvoj ovog turističkog proizvoda bit će dodatan motiv dolazaka turista i u pred i posezoni, što nam je iznimno važno za povećanje konkurentnosti turizma Hrvatske.“, zaključio je Lorencin.

Otvarajući Zagreb Wine Gourmet Weekend Predsjednik RH prof. dr.sc. Ivo Josipović kazao je kako su vino i kulinarstvo sami po sebi važan gospodarski sektor, a kako u kombinaciji s turizmom i kulturom predstavljaju pravi hrvatski brand.

Siguran sam da će i Zagreb Wine Gourmet Weekend biti značajan i važan doprinos razvoju hrvatskog vinarstva, turizma pa i kulture općenito, da će biti snažan promotor Hrvatske u svijetu, istaknuo je Josipović.

R.I. /foto ZWGW

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Martina Tomac_Andrea Trapan i Magdalena Senjkovic_Najbolja WOW vina

Na Zagreb Wine Gourmet...

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend brojem posjetitelja nadmašio je prošlogodišnje izdanje. Vrlo bogat program, koji su či…

ZWGW3-vino-čaše

Na Zagreb Wine Gourmet...

Međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Weekend po drugi puta otvara svoja vrata posjetiteljima u Centru Kaptol…

zwgw2013 rez

Zagreb Wine Gourmet Weekend...

Gliptoteka HAZU i Centar Kaptol Zagreb, 19. i 20. travnja 2013. Zagreb Wine Gourmet Weekend međunarodni je festival vina i gastronomij…

Zagreb, 04.04.2013 - Predstavljanje Zagreb Wine Gourmet Weekend festivala

Bogat program ovogodišnjeg...

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja održanog u Gliptoteci HAZU i Centru Kaptol, ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend n…