Dva dokumentarca 's okusom' na Zagreb Film Festivalu

Predstavljamo dokumentarne filmove koji će vam otvoriti apetit

Viaje a Ambato para filmaci—n de pel’cula de Da’o Aguirre

Hranu na malim i velikim ekranima gledamo često i sve češće, što nas je naučilo da i sama slika slasnog pečenja, i bez mirisa a da ne govorimo okusa, može izmamiti sline.

Na 12. Zagreb Film Festivalu koji počinje 19. listopada (i završava 26. u mjesecu) hrani i procesu u kojem namirnice postaju hrana, posvećena su dva dokumentarca.

U jednom je hrana fino izložena i još bolje „miriše“ iz pečenjare dok je istovremeno okosnica odnosa oca i sina, a u drugom gledamo proces koji pripremi hrane prethodi – rad u zadruzi, konkretno u jednoj argentinskoj samo-organiziranoj klaonici.

Ova su dva dokumentarca “s okusom” njemačko-švicarska “Cezarova pečenjara” redatelja Daría Aguirrea, i francusko-argentinski “Krv moje krvi” redatelja Jérémiea Reichenbacha.

Obojica će autora na ZFF-u osobno predstaviti svoje priče.

Jedna je od tih priča posebno osobna – “Cezarova pečenjara” je autobiografski dokumentarac.

César, redateljev otac s kojim ne razgovara već deset godina, iznenada se javlja iz Ekvadora da pečenjara koju vodi cijeli život propada i da je do grla u dugovima.

Otac i sin sukobili su se oko Darijevog izbora umjetničke karijere, ali i oko prehrambenih navika – otac je strastveni mesožder a sin je nakon preseljenja u Njemačku postao vegetarijanac.

Budući da je situacija s restoranom alarmantna, sada je važnije udružiti snage nego kopati po starim ranama.

No ipak, njihove su rasprave uvijek burne, radilo se o stopama profita ili kukuruznim klipovima.

Film je dobio Posebnu pohvalu žirija na festivalu Max Ophüls Preis te nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Cinélatino Rencontres de Toulouse, a na ZFF-u ga gledamo u četvrtak (23.10.) u 22 sata u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Krv moje krvi” nešto je drugačija priča – ovdje gledamo čitave argentinske obitelji u poslu s mesom.

Prije četiri godine klaonici u kojoj su svi oni radili nad glavom je visjelo zatvaranje no zaposlenici su ju preuzeli, ponovno pokrenuli proizvodnju i sačuvali si radna mjesta te danas sami, i zajednički, odlučuju o poslovnim odlukama.

Priča ima i paralelni kolosijek na kojem pratimo Tatoa, pobožnog i poslušnog dvadesetogodišnjaka čiji se život iz temelja mijenja kad se zaljubi a djevojka mu ostane trudna.

To znači da mora brzinski odrasti, i preuzeti nove obveze u klaonici…

Ovaj ćemo film na 12. ZFF-u gledati u petak 24.10. u 20 sati, također u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Osim u ZKL-u, prebogat program 12. Zagreb Film Festivala s više od stotinu filmova gledamo i u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i MSU te u Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.

Natjecateljski program donosi 50-ak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca, uključujući i program Kockice mladih hrvatskih autora, a još pedesetak gledamo u popratnom i posebnom programu.

Ovogodišnji je naglasak na danskim filmovima i suradnji hrvatskih i danskih filmaša pa nas veseli što možemo najaviti i dolazak danskog kraljevskog para.

Generalni sponzor 12. ZFF-a je Hrvatski Telekom, a festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

R.I. / foto ZFF

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kandidati 2 grupa

Nadmetanje promotora zdrave...

Treća epizoda CelebrityMasterChefa upoznala nas je s novih četvero kandidata showa. Tako su kuhače u kulinarskom okršaju ovog pet…

coko zg-praline

Zagreb Coffee & Chocofest...

Zagreb Coffee & Chocofest – Festival kave i čokolade ove godine počinje 6. veljače u prostorima Hrvatskog društva likov…

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…