Najskuplji desert na svijetu
Prekid s djevojkom “proslavio” desertom vrijednim 192.000 kuna

Britanski draguljar Carl Weininger počastio se pudingom izrađenim od različitih vrsta čokolada vrhunske kvalitete, s kavijarom, šampanjcem, zlatom i dvokaratnim dijamantom umjesto trešnje na vrhu
Kad ga je nakon tri godine ostavila djevojka Britanac Carl Weininger nije odlučio tugu utopiti u alkoholu, već je prekid veze i ujedno 60. rođendan „proslavio“ uživajući u ekstravagantnoj slastici – pudingu vrijednom 22.000 funta, odnosno oko 192.000 kuna.
Ostavljeni draguljar postao je tako kupac najskupljeg deserta na svijetu. Kupio ga je hotelu u Windermereu na sjeverozapadu Engleske, a galantno ga je podijelio s nekolicinom prijatelja u Softiel hotelu na londonskom Heathrowu.
U skupocjeni čokoladni puding stavljeni su sastojci poput jestivog zlata, šampanjca i kavijara, a na vrhu je umjesto trešnje bio dvokaratni dijamant. Slavljenik je osim pudinga uz koji mu je kao pribor poslužena zlatna žličica dobio i zlatnu narukvicu.
Svaki zalogaj vrijedan 7000 kuna
Premda nije ljubitelj čokolade, Weininger je izjavio da ga je kupnja ovog vrtoglavo skupo deserta oraspoložila i podigla mu moral nakon prekida ljubavne veze. Dok on sam nije uživao u slastici, gošće su oduševljeno prionule uživanju u pudingu, čiji je zalogaj koštao oko 7000 kuna. Puding je „planuo“ u 15 minuta.
Za izradu ove ultraskupe deliciji zaslužan je Marc Guibert, glavni kuhar hotela Lindeth Howe Country House u Windermereu. Kao inspiracija za desert poslužilo mu je jaje Faberge (carsko jaje). Pojasnio je da je desert napravljen od čokolade vrhunske kvalitete s različitih kontinenata i dakako različitih okusa – breskve, naranče, viskija. Desert ima i nekoliko slojeva od želea i šampanjca te biskvit joconde. Pored čokolade, kao što je navedeno, neizostavni sastojci su zlato od 23 karata, kavijar i dvokaratni dijamant umjesto trešnje na vrhu.
Kako je skupocjeni desert napokon našao kupca, očekuje se da bi uskoro mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji na svijetu. Dosadašnji rekord držala je smrznuta čokolada koja se nudi u restoranu u New Yorku i koja košta 25.000 dolara (oko 139.000 kuna). Spomenuti desert napravljen je od 28 rijetkih i egzotičnih vrsta kakaa diljem svijeta, šlaga, crnih tartufa i 23-karatnog, jestivog zlata. (M.M./foto Daily Mail)