Hrvatska gastronomska baština

Priča o lumbliji – kako je nastao tradicionalni kolač iz Blata

lumblija iz blata

Tradicionalni trajni kolač iz Blata na otoku Korčuli naziva se lumblija po iskrivljenom izgovoru francuskih riječi ‘ne oublie pas’ , a potječe iz 1811. godine i svjedoči o ljubavi mladog francuskog vojnika – pekara i mlade Blajke

Lumblija je tradicionalni kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli.

Priprema se više od 200 godina, a priča započinje još od doba Napoleona.

Kada je Napoleonova vojska osvojila Dalmaciju i ukinula Dubrovačku republiku, francuska vojska zaposjela je i otok Korčulu.

Francuzi su vladali otokom devet godina, od 1802. do 1811. kada otok prelazi u ruke Engleza.

Ljubavna priča dvoje mladih iz 1811.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke koji su se spletom okolnosti morali rastati.

Na rastanku zbog odlaska francuske vojske, pekar je dragoj poklonio kolač izgovarajući “ne oublie pas“, odnosno – ne zaboravi me.

Vojnik je otišao, ali je kolač ostao kao uspomena na Francuza i ljubavnu priču dvoje mladih, a umjesto po izvornom “ne oublie pas“ ostao je zapamćen pod iskrivljenim imenom – lumblija.

Gastronomski unikat

Od toga doba lumblija se spravlja od posebnih sastojaka koji se počinju sakupljati i pripremati već u ljeto da bi se tradicionalno pekla početkom studenoga u vrijeme sjećanja na najmilije.

Održala je svoje značenje kao sjećanje na voljenu osobu, a i danas često Blaćani šalju pakete s lumblijom u razne dijelove svijete jer mnogi Blaćani žive u Australiji i Južnoj Americi.

Lumblija je gastronomski unikat i poveznica hrvatske i francuske kulture i tradicije, ali i priča o otočnoj tradiciji, o biljnim kulturama utkanim u jedinstveni proizvod.

Svake godine u Blatu u spomen na ovu legendu usuret blagadana Svih Svetih organizira se izložba i degustacija lumblija koje pripravljaju učenici srednje škole u Blatu.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji je to ukusniji što je stariji.

Želite li se okušati u pripremi lumblije, nudimo vam izvorni recept iz Blata.

Pripremio: Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

vinska priča-Nina Levičnik_Silvano Gospodarić

Uspješan start festivala...

Festival „Hrvatska vinska priča“ privukao brojne posjetitelje – uz vrhunska vina građani sudjelovali u dodatnim sadržajim…

2013 lumblije (8)

Najbolje su lumblije Franice...

Vrijeme kada se lumblija peče je doba sjećanja na najmilije, početkom studenog. Po tome je održala svoje značenje u početnom obli

lumblija 2

Izbor najbolje lumblije

Blato, Dom kulture, 20 sati Izložba, degustacija i proglašenje najbolje lumblije u 2013.godini

mega torta

Švicarci napravili najduži...

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma masl…