Muzej u loncu: Sir od dunja obitelji Kindl

Priča o požeškom kitnkezu – žutom mirišljavom zlatu od dunja

kitnkez muzej u loncu

Nekada nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja. Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih kalupa, koja se onako slatka jela u malim dozama, može stajati godinama. Dobra je kao samostalna slastica, dodatak kolačima, a narezana na komadiće i uvaljana u kristal šećer mnogo je zdravija inačica gumenih bombona.

Quittenkäse – kitnkes/kitnkez ili sir od dunje, kako mu ime da naslutiti, nije samo austrougarska izmišljotina.

Ovu su slasticu kao kotonjadu preuzeli Dubrovčani i Dalmatinci od Talijana, dok ju Španjolci obožavaju pod nazivom membrilo.

Zar je onda čudno što je marmelada dobila ime od portugalskoj riječi marmelo ili dunja?

Nekada prije, s naznakom prvih maglovitih jutara, otpalog lišća po umornoj travi i tek dozrelih dunja, dvorišta su mirisala na pripremanje domaće zimnice.

U ta vremena nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja.

Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih kalupa, koja se onako slatka jela u malim dozama, može stajati godinama.

Sir od dunja u osnovi su skuhane propasirane dunje, zaslađene šećerom, aromatizirane limunom, uz dodatak ili ne, sjeckanih oraha

Dobra je kao samostalna slastica, dodatak kolačima, a narezana na komadiće i uvaljana u kristal šećer mnogo je zdravija inačica gumenih bombona.

I zato se s razlogom pitamo zašto se ova slastica danas izobičajila?

U potrazi za zaboravljenim jelima požeški Muzej u loncu donio je zanimljivu priču o kitnkezu.

Kindlova trgovina delikatesa

U uglaonici glavnog požeškog trga, nasuprot najstarije barokne zgrade muzeja, podno stana obitelji Kraljević i odmah pokraj njihove apoteke, još početkom 20. stoljeća, Viktor Kindl je otvorio trgovinu delikatesa.kitnkez2-muzej u loncu

Kako je Kindl uz trgovinu imao i mali lokal, njegove su reklame pozivale i na domaće gablece, požeško vino, špricere i pivo.

Trgovine nisu bile samo mjesto gdje ste za novce ili na tekicu mogli dobiti sve što trebate u bilo koje doba dana, pa čak i nedjeljom.

Za razliku od današnjih bezličnih trgovačkih centara, nekada su te male prostorije, do stropa načičkane robom, bile mjesto cjenkanja, viđenja, druženja, saznavanja gradskih novosti, zabave, pa i ogovaranja.

E, baš jednu takvu trgovinu od 1909. godine, pa sve do kraja Drugog svjetskog rata imao je Viktor Kindl, zvani Vićo, omiljeni trgovac, vinogradar i Požežanima dobro znani pajdaš.

Marija Kindl, supruga Željka Kindla, unuka Viktora Viće Kindla (i majka pjevačice Ivane Kindl) danas s velikom ljubavi istražuje i sabire detalje povijesti obitelji Kindl, pa se nije puno ustručavala uhvatiti ukoštac sa zamolbom Muzeja u loncu da  napravi kitnkez,  popudbinu predaka svoje obitelji.

Mirisi zimnica naših prabaka

Žuto mirišljavo zlato zasjalo je tako na inzistiranje entuzijasta iz požeškog Muzeja u loncu ovih dana u domu Kindlovih, vraćajući mirise zimnica prabaka.

I opet, kako jednostavna, a kako originalna zimska poslastica – skuhane propasirane dunje, zaslađene šećerom, aromatizirane limunom, uz dodatak ili ne, sjeckanih oraha.

Sve je to nekako povezano i stisnuto samo od sebe, tvoreći – meku i kompaktnu, podatnu i slatku dunjastu smjesu, koja, što se duže suši, to je sve bolja.

I dok se jeseni sjećamo samo po preostalim staklenkama zimnice u smočnici, nestrpljivi proljeća već zimu tjeramo s maškarama.

Ipak, ne čekajte slijedeću sezonu dunja, pokušajte, barem za probu od onih preostalih s ormara napraviti ovu zanimljivu poslasticu.

Ne znate li recept, potražite ga ovdje.

Priredio: I.Zidar, Foto: Muzej u loncu

Integralni tekst o kitnkezu Kindlovih pročitajte na stranicama Muzeja u loncu.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

IMG_5625

Vesna Hršak iz Petrovskog...

„Moja Roža“ Vesne Hršak iz Petrovskog prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 35 slastica i osvojila prvo mjesto na 8. Babi…

suvara_4

Suvara i bilduda - stare...

U ovo predblagdansko vrijeme posvetit ćemo se dvama jednostavnim jelima bake Zlate iz Jakšića, koja na prvi pogled i nemaju veze s kor…

muzej u loncu u zupanji

Izložba 'Baš se nekad dobro...

Županjcima su predstavljena tradicijska jela poput čorbe kiselice, preko požeških fakina, pa sve do mini vinogradarskih ćevapa…

zena i povrce

Tema manifestacije 'Pazi što...

Ovogodišnje izdanje manifestacije „Pazi što jedeš“ koju organizira Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’…