Znamo li što pijemo
Prirodni sokovi naknadno dobiju ‘prirodni’ miris

Voćni sokovi koji se propagiraju kao „prirodno iscijeđeni“ uz naznaku da su po svom sastavu 100-postotni voćni sok, redovno se prodaju skuplje od sokova rađenih na bazi koncentrata. New York Times je objavio da tzv. prirodno iscijeđeni pasterizirani sok nije nužno kvalitetniji od jeftinog soka koji se radi od koncentrata, vode i šećera.
Analize rezultata kojih objavljuje New York Times pokazale su da pasterizirani sok ne sadrži bolje sastojke, nego je njegova proizvodnja zahtjevnija i skuplja. Iz pasteriziranog soka se uklanja kisik kako ne bi oksidirao u skladištu, u kojem se čuva i po godinu dana. Međutim, kad se iz soka izbaci kisik, uklone se i sastojci koje pridonose okusu.
Proizvođači soka zbog toga angažiraju proizvođače okusa i mirisa – iste one koji proizvode i mirise za parfeme. Sastojci koji vraćaju okus i ‘prirodni’ miris soku naknadno se ubacuju u njega. Na etiketi ih ne navode jer se dobivaju iz naranči i ulja – iako će vam oni koji poznaju tehnologiju priznati da to ima malo veze s prirodnom.
Uostalom, ako vam je doista stalo do pravog soka od naranče, nema vam druge do cijeđenja naranče koju ste sami kupili.
D.S./ foto Dreamstime