U sklopu velikog projekta - Art & wine Made in Croatia

Prva hrvatska unakrsna umjetničko – vinska radionica u Zagrebu

Art & wine 31.1.2013 (1)

Prva hrvatska unakrsna umjetničko – vinska radionica održana u Zagrebu priređena je u Galeriji Makek, s temom “Ženstvenost u vinu & ženstvenost u aktu” koji se, nakon nekoliko hrvatskih epizoda, namjerava predstaviti i u zemljama regije, promičući hrvatsku umjetnost i hrvatska vina

Project ART & WINE MADE IN CROATIA osmislile su dvije ljubiteljice vina, članice Udruge WOW (Women on wine)  Tatjana Štrbac Bambulović i Marija Vukelić.

Njihova je ideja  promovirati hrvatsku umjetnost i vina na dosada neviđen i neuobičajen način  – u radionicama čija je tema poveznica obaju glavnih sudionika – majstora: vinara i umjetnika.

Nakon proučavanja svakog ponaosob,  cilj im je zajedničkom osobinom povezati vinara i umjetnika i otkriti najdublje crte njihova izričaja.

Za takvo što treba vremena, strpljenja, promatranja i iskustva u oba područja.

Oduvijek je bila umjetnost u vinu i vino u umjetnosti.

Prva umjetničko vinska radionica  predstavila je velikog umjetnika i slikara Zlatka Kauzlarića Atača i tajanstvenog istarskog vinara Morena Coronicu

Vino je živo, podatno, vinar ga svojim umijećem vodi kroz proces nastanka, kao umjetnik svoje umjetničko djelo, definira njegove boje, mirise, okuse, daje mu osobnost, karakteristiku i snagu poruke u trenutku susreta.

Ono tako može postati i umjetničko djelo.

Prva umjetničko vinska radionica  ART & WINE MADE IN CROATIA održana je 31.01.2013. godine u Zagrebu u galeriji Makek, pod nazivom Ženstvenost u vinu & ženstvenost u aktu.

U društvu velikog umjetnika i slikara Zlatka Kauzlarića Atača i tajanstvenog istarskog vinara, Morena Coronice posjetitelji –  istinski ljubitelji vina i umjetnosti – pokušali su otkriti note ženstvenosti u njihovim umjetnostima.

U dinamičnom izmjenjivanju dviju prezentacija, posjetitelji su kušali premijerno svježu i mineralnu Malvaziju istarsku 2012, zrelu i postojanu Gran Malvaziju 2009, senzualan i podatan Grabar 2008 te moćan Gran Teran 2008.

Veliki vinar male Istre Moreno Coronica opisao je svako svoje vino, od njegova nastajanja do serviranja, s ljubavlju s kojom mogu nastajati samo velika i posebna vina.

Njegova su vina snažna, senzualna, seksualna, iskazuju moć prirode.

Izražavaju božansku snagu čovjeka koji ih je stvorio i savršenstvo majke zemlje.

Uvijek zaigrani aktovi

Naš veliki umjetnik Zlatko Kauzlarič Atač predstavnik je akta u Hrvatskoj.

Od početka čovječanstva do danas akt je najuvjerljivija, najopsežnija, najčešća, vječna tema.  Izražavaju savršenstvo ljudskog tijela.

Atač je govorio o svojim aktovima, zašto su oni  drugačiji, uzbudljivi, zaigrani, uvijek u pokretu.

Kako nastaju? Kako ih živi?

Vino je umjetnost za vinara, akt je umjetnost za umjetnika. Zato se njihovi putevi često susreću.

Dva velika kreatora preispitala su međusobno koliko njihovo djelo utječe na njih i koliko oni utječu na njega.

Kušanje umjetnosti i gledanje vina

Što je vino umjetnosti i što je umjetnost vinu?  Kako su na svoja majstorska djela prenijeli tu moć i talent kojeg su dobili od majke prirode?

Te se večeri dogodilo  kušanje umjetnosti i gledanje vina, „njuškale“ su se  linije i „sagledavale“  arome, a sve se to odvijalo isprepleteno – uz savršeno vodstvo dviju moderatorica Tatjane i Marije, dok su majstori od zanata odgovorali  na pitanja i stvarali – ugodnu atmosferu.

Atač, popularno zvan Aktač, u improviziranom je ateljeu izradio dva akta dviju gošći – upravo tada…

Radionica je bila namijenjena svim ljubiteljima umjetnosti i vina, koji će i moći aktivno sudjelovati u  sličnim radionicama četiri puta godišnje.

Novi susret u travnju

Sljedeća je najavljena potkraj travnja, s novom temom, između pomno izabranog umjetnika/umjetnice i vinara /vinarke, o čemu će se publika pravoremeno obavjestiti. I dalje će se analizirati umjetnost  i kušanjem će se upoznavati vina –   organoleptički i artistički.

Povezivanje  umjetničkog djela i vina pratit će ukusni i s ljubavlju odabrani sljubljeni zalogajčić hrane.

Do sljedećeg susreta, pozivamo vas da posjetite  Galeriju Makek (www.galerija-makek.com) i  uz  stručno vodstvo pogledate impozantan broj umjetnina koje su nastajale tijekom zadnjih 13 godina na likovnim kolonijama “Paradiso” na otoku Rabu, djela renomiranih, ali  i mlađih autora iz 11 država Europe.

U dogovoru s vlasnikom Galerije, gospodinom Zlatkom Makekom, može vam se osigurati susret s gospodinom  Zlatkom Kauzlaričem Atačem.

Tekst:   Marija Vukelić, članica Udruge WOW

Fotografije : Saša Jelovčić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

braća Benvenuti, Moreno Coronica, Alica Petrač

Coronicin teran 2011....

ŠTO ŽENE ŽELE  akcija je koju već treću godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vi…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…

Prirodna vina u Vinodolu

Vrhunska prirodna vina...

Vinari Nicolo Bensa, vlasnik vinarije La Castellada i slovenski poduzetnički par Ivi i Edvard Svetlik, vlasnici vinarije Grace na sin…