Projekt Hrvatska autohtona kuhinja ide dalje
Prva konoba s oznakom ‘autohtona’ nalazi se u Zagrebu

Konoba Dvori Matanovi nalazi se u zagrebačkoj Kuhačevoj ulici i na svom jelovniku ima više od 80 posto autohtonih, većinom tradicionalnih jela pripremljenih od svježih namirnica prema receptima primoštenskih ribara i moreplovaca
Prva konoba u Hrvatskoj koja je dobila oznaku “Hrvatska autohtona kuhinja” nalazi se u – Zagrebu!
Zagrebački “Dvori Matanovi”, vlasnice dr. Jasne Jačmenica tako su pretekli konkurenciju iz Istre, Kvarnera i Dalmacije i kao prvi istakli oznaku posebnog standarda.
Vlasnici i njezinom suprugu Antoniju Matošinu, koji je ujedno i kuhar u konobi, oznaku su 18. siječnja dodijelili Zlatko Puntijar, član Povjerenstva za ocjenu jelovnika od strane Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore te Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma.
Srdela starog ribara i pijani rižoto od škampi
Konoba Dvori Matanovi nalazi se u zagrebačkoj Kuhačevoj ulici i na svom jelovniku ima više od 80 posto autohtonih, većinom tradicionalnih jela, pripremljenih od svježih namirnica prema tradicionalnim receptima primoštenskih ribara i moreplovaca.
Na popisu su jela po receptima primoštenskih ribara poput dalmatinskog brudeta s nježnom palentom, srdela starog ribara, pašteta od tunja s kaparima, pijani rižoto od škampa, starinska pašticada legendarnog Vjeke te Gašpin bakalar na brudet.
Prema riječima člana Povjerenstva za ocjenu jelovnika Zlatka Puntijara, cilj projekta brendiranja Hrvatske autohtone kuhinje jest zadržati izvornost u pripremi jela, kao i prilagodbu okusima.
– Posebna mi je čast dodijeliti posebni standard ovakvom objektu, konobi Dvori Matanovi, gdje svako jelo prožimaju emocije u pripremi jela, što je i čini znatno drugačijom od drugih konoba – kazao je Puntijar.
Vlasnica restorana Dvori Matanovi, dr. Jasna Jačmenica zahvalila je svima na suradnji i podršci tijekom ispunjavanja uvjeta dobivanja posebnog standarda.
– Posljednjih deset godina suprug i ja kroz našu malu konobu pokušavamo opravdati naš moto „U srcu Zagreba, srce i duša Dalmacije“- izjavila je Jasna Jačmenica.
Projekt Hrvatska autohtona kuhinja pokrenut je 2010. godine s ciljem obogaćivanja gastronomske ponude naše zemlje i povećanja konkurentnosti ugostiteljskih objekata, a time i hrvatskog turizma. U projektu su sudjelovali Ministarstvo turizma RH, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatski kuharski savez i Hrvatska gospodarska komora.
Jela s popisa gastronomske baštine
Kako bi određeni ugostiteljski objekt dobio posebni standard Hrvatske autohtone kuhinje, potrebno je na jelovniku imati najmanje 70 posto jela u ponudi s popisa jela gastronomske baštine, s tim da u ponudi broj jela s popisa ne može biti manji od četiri.
Dobivanjem posebnog standarda otvara se niz novih mogućnosti u svrhu prezentacije autohtonih hrvatskih jela kroz ugostiteljsku ponudu. Hrvatska kulinarska baština važan je čimbenik u promociji hrvatske turističke ponude, te se na taj način potrošačima i gostima pruža mogućnost da okuse nešto zaista izvorno hrvatsko.
Više informacija o uvjetima za dodjelu posebnog standarda možete pronaći na stranicama Hrvatske obrtničke komore.
D.Smoković /fotografija: Facebook stranica Dvori Matanovi