Nastavljeno Državno prvenstvo kuhara
Rafaela Mihatović je nova slastičarska prvakinja države

Najbolja slastičarka je Rafaela Mihatović iz porečke Riviera Adrie, drugo mjesto osvojio je Kristijan Kodrić iz zagrebačke tvrtke Torte dizajn, a treća je Jasminka Horvat iz Hotela Minerva u Varaždinskim toplicama
Hrvatska je dobila novu slastičarsku prvakinju.
Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria bila je najbolja na Državnom prvenstvu slastičara koje se održalo četvrtu godinu u nizu u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva.
Na drugo mjesto plasirao se Kristijan Kodrić iz zagrebačke tvrtke Torte dizajn, a treća je bila Jasminka Horvat iz Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.
Natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije.
Svečanu tortu na temu Valentinova sudionici su pripremali tijekom noći s petka na subotu, potom su imali zadatak pripremiti tople i hladne deserte, a natjecanje su okončali izradom kolača i slatkog pladnja s četiri vrste malih kolača.
Nastavlja se nadmetanje za najboljeg kuhara
Državno prvenstvo kuhara na kojem sudjeluje oko pedeset kuhara u Varaždinskim Toplicama nastavlja se do srijede.
U nedjelju su pred publikom ekipe restorana pripremale menije od četiri slijeda, a ponedjeljak je bio rezerviran za – restoransko jelo i domaću kuhinju odnosno prezentaciju jela hrvatske kulinarske baštine na moderan način u skladu sa svjetskim trendovima.
Od nedjelje se pripremaju i hladna jela, mali zalogaji te kreativna svečana plata koja će se večeras moći degustirati na svečanoj večeri Zlatna Nimfa.
Uz ovu kategoriju, za konkurenciju u borbi za državnog prvaka nužno je natjecati se i u izradu toplih glavnih jela, ribljeg i mesnog, te pripremiti meni od četiri slijeda od namirnica s kojima će se upoznati neposredno prije samog natjecanja.
Sve to kuhari će pripremati tijekom ponedjeljka i utorka.
Ukupnim poretkom u ove tri kategorije postat će izvjesno tko je novi prvak Hrvatske u kuharstvu.
U utorak će se osim kategorija u borbi za titulu državnog prvaka, kuhari natjecati u pripremi bolničkog menija, menija za mlade, ali i u kulinarskoj umjetnosti, izradi skulptura od voća i povrća.
Na kraju dodajmo da još uvijek nije kasno da se zainteresirani amaterski kuhari prijave na radionicu autohtone kuhinje Primorsko-goranske županije koja se održava u utorak od 16 sati.
R.I. / foto: Hrvatski kuharski savez