Rajčica – zanemareni izvor zdravlja

Rajčica nije tek izvor užitka već i zdravlja jer štiti od raznih bolesti

pomidori iz vrta

Rajčica je vrlo ukusan plod, ali i iznimno bogat izvor likopena, a protutumorska djelovanja likopena dokazana su u laboratorijskim pokusima.

Stoga ovo povrće utječe na pojačanu aktivaciju tjelesnog sustava detoksifikacije, a likopen iz rajčice mogao bi prema nedavno objavljenim studijama biti jedan od idealnih zaštitnika ljudskog zdravlja.

 

Piše: prof.dr.sc. Alen Ružić, dr.med.
Foto: Ivan Zidar


Ljetni odmor godinama provodim na otoku Rabu.

Uz niz iznimnih doživljaja koje ovaj prekrasan otok nudi, pored prirodnih ljepota, čistoće mora i cvrčcima obuzetog blaženstva opuštanja, hrana je svakako jedna od velikih prednosti.

Riba? Svakako!

No, ovoga puta ipak mislim na povrće.

Naime, ako ranim jutrom krenete na rapsku tržnicu, zateći ćete sigurno lokalne bakice koje nude skromne količine plodova iz svojih vrtova.

Na otoku tradicionalna sorta rajčice – tzv. bivolje srce ima plodove zaista srcolikog oblika, a iznimno je mirisna i jakog okusa kakvog samo neki od nas pamte tek iz davnih dana djetinjstva.

Bivolje srce kao simbol ljeta i odmora

Ova je rajčica zagasito crvene boje koja ima jedan dodatan, čudan i neponovljiv bjelkasti odsjaj, te redovito svjetlozeleni vjenčić oko mjesta na kojem je peteljka držala plod dok je zorio na žarkom suncu ljeta.

Rajčica koju opisujem, posljednjih je godina postala moj simbol ljeta i odmora.

No, cijela naša zemlja, ljeti je bogata različitim vrstama ovih prekrasnih plodova.

Pitanje koje se nameće – osim gastronomskih užitaka, imaju li rajčice kakvih zdravstvenih učinaka?

Službena medicina dugo je smatrala da su one u pogledu prevencije zdravlja i liječenju bolesti prilično neutralne, ali su znanstvena istraživanja tijekom posljednjih nekoliko godina u ovom području donijela zapanjujuće rezultate.
Prehrana kao jedan od načina prevencije i liječenja različitih kroniičnih bolesti, koristila se u mnogim civilizacijama.

Iako su ovi postupci bili utemeljeni isključivo u vjerovanju i općem iskustvu, suvremene biomedicinske znanosti postupno potvrđuju neke od tradicionalnih postupaka i pronalaze kemijske mehanizme koji ih objašnjavaju.

Odabir rajčice – pametan odabir hrane

Tako je moderan pristup prevenciji bolesti kroz pametan odabir hrane (koji se sve češće u znanstvenoj literaturi naziva dijetoterapijska kemoprevencija) definitivno potvrđen kao koristan i u ukupnom društvu financijski vrlo učinkovit.

Navedeno se odnosi na najučestalije bolesti današnjice – kardiovaskularna i maligna oboljenja. Upravo u ovim okvirima, rajčica je jedna od namirnica s najviše novosti u posljednje vrijeme.
Konkretno, različita ozbiljna znanstvena istraživanja nedavno su potvrdila kako su rajčica i proizvodi na bazi rajčice izravno povezani s čitavim nizom zdravstveno vrlo korisnih djelovanja.

Epidemiološke studije su tako pokazale kako visoka razina korištenja rajčice učinkovito smanjuje rizik od razvoja vrlo opasnih tvari u tijelu – u prvom redu različitih reaktivnih oblika kisika (engl. ROS – reactive oxygen species).

Ove molekule potiču negativne procese organizma, te čine jedan od ključnih mehanizama u razvoju bolesti srca i krvnih žila, te različitih karcinoma.
Koji je mehanizam što obilnom korištenju rajčice u svakodnevnoj prehrani daje moć prevencije srčanog udara, razvoja tumora i njihovog ponovnog javljanja?

Rajčica je iznimno bogat izvor likopena (engl. lycopene), molekule iz skupine karotenoida za koju je pronađeno kako sama za sebe predstavlja jedan od najstabilinijih karotenoida i pritom iskazuje moć iznimno jakog stabilizatora kisika.

Navedeno potvrđuju apsolutni rezultati provedenih pokusa, ali i oni koji su uspoređivali likopen iz rajčice s ostalim molekulama koje potencijalno iskazuju slična svojstva stabilizacije opasnih kisikovih radikala.

Rajčica kao idealan zaštitnik

Pored ovih, antioksidativnih svojstava, likopen iskazuje i širok spektar drugih bioloških učinaka koji uključuju kardioprotektivno i protuupalno djelovanje, ukupnu redukciju mutacija u tijelu čovjeka, ali i ve spomenute i jasno dokazane antikarcinogene efekte.
Protutumorska djelovanja likopena dokazana su u laboratorijskim pokusima, te na živim tumorskim modelma.

Detaljna istraživanja nisu samo potvrdila učinkovitost likopena iz rajčice u svim navedenim bolestima, već su i opisala točne mehanizme njegovog djelovanja.

U ovom smislu ističe se iznesena redukcija nastanka opasnih oblika kisikovih radikala, pojačana aktivacija tjelesnog sustava detoksifikacije, djelovanje na regulaciju pojačanog rasta tjelesnih stanica i tkiva, modifikaciju komunikacijskih veza između stanica, inhibiciju ubrzavanja ciklusa staničnog djeljenja, te modulaciju različitih oblika signaliziranja – međustanične komunikacije.
Likopen iz rajčice mogao bi prema nedavno objavljenim studijama biti jedan od idealnih zaštitnika čak i od karcinoma povezanih s izlaganjem duhanskom dimu.

Već opisanim djelovanjima, likopen se izravno suprotstavlja upravo onim mehanizmima kojim pušenje dovodi do razvoja malignih i aterosklerotskih oboljenja.

Ovi su podaci za sada na razini utemeljene teorije i laboratorijskih pokusa, a njihova potvrda u kliničkim okvirima tek se očekuje.

Naravno, navedeno nikako ne treba jednoznačno interpretirati kao bilo kakav poticaj pušenju, dapače!
U literaturi koja nije strogo znanstveno potkrijepljena, često susrećemo paušalne procjene o protutumorskom djelovanju različitih prehrambenih tvari.

Izvor užitka nadohvat ruke

Ovakve neutemeljene tvrdnje nisu niti malo bezopasne jer dovode čitatelje u potencijalne zablude, a riječ je ponekad o teško bolesnim osoboma ili onima u visokom riziku od razvoja bolesti.

Stoga se u obradi ovakvih tema valja strogo držati etičkih načela i precizno interpretirati dobro utemeljena otkrića.

Ovdje izneseni navodi o djelovanju rajčice i likopena kojim ona obiluje, u potpuno su usklađeni s poudanim znanstvenim izvorima i interpretirani na način da izbjegnu potencijalnu zabludu čitalaca.
Dakle, ljeto je u punom jeku, a rajčice kao izvori užitka, okrjepe i zdravlja, nadomak su ruke.

Zagrizite u njihovu sočnost i uživanjem u sokovima što ih je darovala snaga sunca, vode i zemlje, učinite nešto korisno i fino za sebe.

Napomena: Autor vodi Školu mršavljenja – Akademski centar zdravlja

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…

rajčica

Dan rajčica - Umag

Umag,  28. 7. 2016. Trg slobode 18 – 23 sata

Početak glavne berbe rajčica u Istri početkom kolovoza, u Umagu već tradicionalno ozn…

dreamstime smokve 2

Smokva je idealna hrana u...

Svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je i…

maslinovo-ulje-agrolaguna-ftd

Maslinovo ulje ima terapijska...

Maslinovo je ulje definitivno najzdravija masnoća, a manje je poznato da sadrži spojeve koji imaju gotovo identična svojstva ibupr…