Odluka Europske komisije zabranit će ulje u rinfuzi
Restorani će morati nuditi maslinovo ulje isključivo u bočicama s etiketom

Gostima restorana u svim zemljama EU maslinovo ulje moći će biti posluženo isključivo u zatvorenim bočicama, s urednom deklaracijom, a sve s ciljem bolje zaštite potrošača, proizvođača kvalitetnog maslinovog ulja i uspostavi boljih higijenskih standarda
Europska komisija će uskoro i službeno donijeti odluku o zabrani točenja maslinova ulja u malim bokalčićima u restoranima u Europskoj uniji.
Komisija će uskoro i službeno donijeti odluku o tome, a trebala bi stupiti na snagu već od početka sljedeće, 2014. godine što automatski znači da će se primjenjivati i u hrvatskim restoranima.
Gostima restorana u svim zemljama EU maslinovo ulje moći će biti posluženo isključivo u zatvorenim bočicama, s urednom deklaracijom.
U Europskoj komisiji inzistiraju na tome da je cilj bolja zaštita potrošača, proizvođača kvalitetnog maslinovog ulja i uspostavi boljih higijenskih standarda.
Oliver Bailly, glasnogovornik Europske komisije navodi da je odluka motivirana željom da kada tražite maslinovo ulje određeno kvalitete u restoranu, dobijete upravo ono koje ste platili.
Mnogi zastupnici Europskog parlamenta, ali i vlasnici restorana, smatraju da bi se EU u vrijeme krize trebala baviti drugim pitanjima, a ne ovakvima.
Pitaju se i zašto slična odluka nije donesena za ocat ili vino.
Europska unija je najveći proizvođač i korisnik maslinova ulja u svijetu i proizvodi 73 posto od ukupne svjetske proizvodnje maslinova ulja, dok u ukupnoj potrošnji sudjeluje sa 66 posto.
Većina hrvatskih maslinara, doznaje Jutarnji list, podržava ovu odluku.
– Ovo što se do sada radilo po restoranima i još se radi nije podlijegalo nikakvoj kontroli. Ugostitelji znaju miješati maslinovo s drugim, jeftinijim uljima, odnosno nuditi ulja loše kvalitete. Često se obično maslinovo ulje nabavljalo na sivom tržištu, po jeftinoj cijeni, a nudilo gostima kao ekstradjevičansko. Samo uljima koja su u bocama s etiketom zna se porijeklo i proizvođač. Nadam se da će to suzbiti sivu ekonomiju koja uništava nas prave maslinare – izjavio je za Jutarnji Milan Amidžić iz Udruge maslinara Oblica iz Žrnovnice.
U Hrvatskoj se, prema procjenama, na crno godišnje proda dva milijuna litara maslinova ulja, što je trećina proizvodnje.
Prosječna tržišna cijena za litru maslinova ulja u rinfuzi na sivom tržištu je 70 do 90 kuna, tvrde Anita Silvana Ilak Peršurić i Linda Juraković u jednom istraživačkom radu o hrvatskom maslinarstvu.
D. Smoković / foto: Ivan Zidar