20. Vinistru posjetilo 9000 gostiju
Riedel predstavio posebnu čašu za malvaziju na porečkoj Vinistri

Vinistra je proslavila 20. rođendan uz niz uglednih događanja među kojima je oko 9000 posjetitelja sa zanimanjem kušalo aktualna vina istarskih proizvođača, dok su znalci s posebnom pažnjom pratili predstavljanje posebne čaše za malvaziju vodećeg svjetskog proizvođača čaša Riedela
Udruga vinara i vinogradara Vinistra zatvorila je u nedjelju navečer vrata dvadesete izložbe u dvorani Žatika.
Jubilej je s Vinistrom proslavilo oko devet tisuća posjetitelja koji su tijekom tri dana imali priliku kušati aktualna vina istarskih vinara i njihovih gostiju, poslušati stručna predavanja te sudjelovati u gourmet prezentacijama.
Uz izlagače, koji su predstavili malvaziju berbe 2012. te potom i druga vina, izložbu je obilježilo gostovanje jednog od vodećih osoba vinskog svijeta, Georga Riedela (na slici gore uz istarske vinare Kozlovića i Matoševića).
Vlasnik tvrtke proizvođača čaša koja nosi njegovo ime, Riedel je na Vinistri predstavio posebno dizajniranu čašu za malvaziju (na fotografiji desno) te na rasprodanoj radionici prikazao na koji se način kušanje vina iz nje razlikuje od kušanja iz drugih čaša.
Iz Španjolske su na Vinistru stigli Carlos Sala i Relja Ferušić, poznatiji pod nazivom Sala Ferušić Architects.
Tijekom predavanja pod nazivom «Arhitektura za vino», dvojac je predstavio svoju suradnju s vinarijama u Španjolskoj i Francuskoj te je približio arhitekturu i urbanizam kao motor održivog razvoja vinske regije.
O dobrobitima vinskog turizma predavali su Miquel Hudin i Èlia Varela Serra, osnivači Vinologuea serije turističkih vodiča kojima je cilj učiniti vino destinacijom putovanja. Premijerno je predstavljena Wine and Spirit Education Trust-WSET sommelierska škola te u posebnoj radionici i vina sorte cabernet franc iz mađarske regije Villany.
Program je također obilježio niz predavanja kojima je cilj bio razvoj konkurentnosti i rast istarskih vinara, kao i rasprave i kušanja na temu potencijala istarskih vina.
Održano je predstavljanje programa pristupnih fondova EU namijenjenih vinarima te primjena rane defolijacije u svrhu povećanje kvalitete grožđa.
Gastronomski dio Vinistre obilježili su kuhari i restorani Istre, a predstavila se i Boscolo Etoile Academy, ugledna talijanska kulinarska škola.
Na izložbi su također tradicionalno dodijeljene nagrade za najbolja vina u sklopu ocjenjivanja Vinistre.
Vinistrin jubilej obilježen je i koncertom Gustafa u središtu Poreča, a ovom su prilikom i mnogi porečki restorani izašli u susret gostima s posebnim ponudama hrane i vina.
R.I. / foto: Vinistra