Osvježenje na španjolski način

Rješenje za paklene vrućine – rashladite se sangriom

dreamstime sangria

Mada ime dolazi od španjolske riječi za krv (sangre), ovaj koktel možete napraviti i s bijelim vinom, s pjenušcem pa čak i bez alkohola

Velike ljetne vrućine prava su prilika da se osvježimo najpoznatijim španjolskim koktelom – sangriom. Povijest sangrie čije ime dolazi od španjolske riječi sangre (krv), seže preko dvije tisuće godina u prošlost kada su dvjesto godina prije Krista Rimljani podigli prve vinograde na Pirinejskom poluotoku.

U antička vremena vino se nije pilo kao danas čisto, već se često miješalo s vodom, uljem, začinima i voćem.

Sangria, koju Španjolci drže svojim izvornim koktelom dobila je prema legendi današnji oblik kada su južni dio Pirinejskog poluotoka osvojili Arapi, koji su lokalnom stanovništvu zabranili konzumiranje vina.

Domaćini su stoga vino morali sakrivati u tegle s voćem pretvarajući se da je to kompot, što je rezultiralo voćno alkoholnim koktelom.

Važno je da sangriu napravite dan prije posluživanja

U svom današnjem obliku uporaba sangrie bilježi se od početka 19. stoljeća ponajviše u Španjolskoj, Argentini i Portugalu. Zanimljivo je da se sangria kao koktel u New Yorku pojavila tek 1964. godine, ali je ubrzo dobila na popularnosti i to ne samo kod Hispanoamerikanaca.

Postoji mnogo različitih recepata, ali sangria se obično sastoji od vina, nasjeckanog voća, nekog sladila i nekoliko kapi brandyja.

Dobar recept za sangriu možete pronaći i ovdje.

Mnogo različitih recepata

Važno je da vino bude kvalitetno, suho, mlado i nipošto barikirano. Španjolci preferiraju koristiti vina Rioja, ali smatra se da i neka francuska i talijanska vina dobro pašu u sangriu.

Od francuskih vina preporučuju se Gamey ili neki beaujolais, dok od talijanskih vina u sangriu najbolje idu Grignolino, Bardolino, Dolcetto, Freisa ili Lambrusco. U hrvatskim vinotekama dobar je savjet kupiti neki jeftiniji australski shiraz.

U Južnoj Španjolskoj, radi se verzija sangrie koju nazivaju „zurra“. Pripravlja se od crnog vina, a od voća se koriste samo nasjeckane breskve ili nektarine.

Što se tiče voća, u pripremi sangrie koriste se i nasjeckane naranče, limuni, limeta, jabuke, breskve, dinje, bobičasto voće, ananas, grožđe i mango.

Kao sladilo može poslužiti med, šećer, sirup ili sok od naranče.

Sangria se radi u pravilu od crnog vina, ali može se napraviti i od bijelog vina te se u tom slučaju zove Sangria blanca (hrv. bijela sangria).

U novije vrijeme radi se i sangria blanca cava, što je koktel u kojem mjesto vina preuzima španjolski pjenušac Cava.

U Južnoj Španjolskoj, radi se verzija sangrie koju nazivaju „zurra“ . Pripravlja se od crnog vina, a od voća se koriste samo nasjeckane breskve ili nektarine.

Bezalkoholna sangria

Postoji i bezalkoholna sangria u koju se umjesto vina stavlja grožđe, mineralna voda, sok od limuna i smeđi šećer.

Važno je da sangriu napravite dan prije posluživanja jer što duže stoji u hladnjaku voće će pustiti više svojih sokova i bolje se povezati s alkoholom.

U sangriu se ne stavljaju kockice leda kako se koktel ne bi razvodnio, već se ona hladi preko noći i tek pred posluživanje miješa s ledom.

Ako doista nemate vremena da vam sangria stoji preko noći u hladnjaku i ako je odmah poslužujete, koristite vino koje je već hladno i sve sjedinite s kockicama leda.

Ovo je izvrstan koktel za zabave kada ste okupili društvo na večeri, a sangriu poslije laganog jela možete poslužiti i u atraktivnoj velikoj zdjeli, tzv. vinskoj boli iz koje će gosti sami uzimati kutlačom željeni koktel.

Vodite računa da je voće iz sangrie ukusno, ali i jako natopljeno alkoholom, pa treba paziti na količinu voća koju ćete pojesti ako se ne želite napiti.

Posljednja napomena posebno vrijedi za mlade koji svake godine na maturalnim putovanjima po Španjolskoj obali testiraju sangriju.

M.M./foto: Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

dreamstime_datulje

Datulje – voće ukusno kao...

Datulje su osušeni plodovi voćke tropskih i suptropskih krajeva iz porodice palmi koji dolaze u prodaju sa ili bez koštice. Mirisni s…

tjedan restorana

Kreće 9. Tjedan restorana...

I ove jeseni uživajte u fantastičnim jelima uz dobro društvo. Gastro manifestacija Tjedan restorana održat će se u periodu od 3. do…

dreamstime sangria

Sangria

Sastojci: 1,5 l kvalitetnog crnog vina 1 mahuna vanilije muškatni oraščić 1 limun (neprskani) 3 breskve 6 dag šećera 0,5 dl brandy…

sirup od maslacka

Sirup od maslačka

Sastojci: 250 cvjetova maslačka 1,5 kg šećera 3-4 limuna 2 l vode Priprema: Opranim cvjetovima ubranim na čistoj livadi izvadite sr…