Skromni rezultati inicijative bivšeg ministra turizma

Samo osam restorana dobilo oznaku hrvatske autohtone kuhinje

1808-verglec- bajs

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vlasnika restorana je vrlo skroman

Glasno najavljivan i promoviran projekt Ministarstva turizma pod naslovom „Autohtona hrvatska kuhinja“ ne može se pohvaliti naročitim uspjehom.

Dvije godina kasnije, prema pisanju Večernjeg lista, samo je osam (8) restorana dobilo certifikat i ploču s oznakom koju mogu izvjesiti na ulazu.

Pompoznu akciju pokrenuo je bivši ministar Damir Bajs još 2011.godine, a riječ je o projektu Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore i Saveza kuhara kojem je bio cilj osnivanje lanca hrvatske nacionalne kuhinje i time približavanja naše zemlje imidžu turizma visokog životnog stila.

Licencu smiju dobiti restorani koji u svojoj ponudi imaju najmanje 70 % autohtonih jela, dok ostatak menija može biti internacionalna kuhinja.

Prvu licencu trebao je dobiti varaždinski restoran Verglec, ali je formalno prvi oznaku dobio zagrebački Stari fijaker 900.

Iz Hrvatske obrtničke komore objašnjavaju da je projekt u fazi dorade jer se u praksi pokazalo da ima previše prepreka koje usporavaju dodjelu certifikata kao i da je imaju još dvadesetak restorana koji kandidiraju za oznaku „Autohtona hrvatska kuhinja“.

Zanimljiv projekt po svemu sudeći nije naišao na interes vlasnika restorana i teško je vjerovati da će se taj porazni trend preokrenuti.

D.S./ foto: službeni web portal Varaždinske županije

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

100 vodecih restorana 2015

Po dvadeseti put izabrano 100...

U zgradi Trsatske čitaonice održana je 18. Lipnja 20. dodjela plaketa za nagradu “100 vodećih hrvatskih restorana – Re…

POBJEDNICI

Titulu 'Chtefa zagorskog...

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u hotelu Well, u Termama Tuhelj održano je četvrto izdanje „Chtefa Zagorskog chefa“, velik…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…

apetit bistro

Restoran Apetit prvi dobitnik...

Žiri na čelu s Veljkom Barbierijem u finale je uvrstio pored Apetita i restorane Balon, Baltazar, Carpaccio, Vinodol, Mano, Okruglja…