Manifestacija posvećena ribi listu

Sedmi Dani švoja u sjeverozapadnoj Istri do kraja studenog

dani svoja

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gourmet manifestacije koja na jedinstven način predstavlja bogatstvo okusa jedne plemenite ribe.

Manifestacija je posvećena listu, ribi koja se u sjeverozapadnoj Istri naziva švoj i koja vrhunske kuhare neprestano nadahnjuje na nove kreacije.

Tijekom Dana švoja, vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima nude menije s najmanje četiri slijeda na bazi lista, a uz njih se poslužuju kvalitetna lokalna vina i maslinova ulja.

Dani švoja u proteklih su šest godina postali jedan od zaštitnih znakova sjeverozapadne Istre i jedan od najuspješnijih projekata našega klastera. Upravo na ulaganjima u razvoj gourmet proizvoda naš klaster i svi njegovi dionici grade svoju konkurentnost, što se do sada pokazalo vrlo opravdanim i uspješnim“, istaknuo je predstavnik klastera sjeverozapadne Istre Dario Penco.

Dani švoja počeli su 20. listopada i traju do 30. studenoga.

Posebne menije na bazi istarskog lista nudit će 15 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle.

Među njima je i restoran Badi iz Lovrečice, čiji vlasnik Nado Badurina ističe da je švoj, iako manje razvikan od zubatca ili orade, iznimno zahvalna riba koja se dobro slaže s puno drugih namirnica.

Uz delikatno, slatkasto i sočno meso, najveći aduti švoja su lako čišćenje, što ga čini idealnim za filetiranje. Zbog svoje nježne strukture odličan je kandidat za sparivanje s najrazličitijim umacima, u što će se moći uvjeriti svi posjetitelji koji kušaju menije posebno pripremljene za ove Dane švoja“, rekao je Moris Damiani, šef kuhinje restorana Badi.

Vrhunska jela na bazi ribe list najbolje upotpunjavaju istarska maslinova ulja, među kojima se ističe nagrađivano ekstra djevičansko ulje Vergal, koje je predstavio Neš Sinožić iz Lagune Novigrad.

O sljubljivanju istarskih vina sa specijalitetima Dana švoja govorio je Marko Roknić, predstavnik vinarije Kozlović.

Uz Badi iz Lovrečice, u Danima švoja još sudjeluju: Buščina, Melon i Nono iz Umaga, Sergio, Igor i Stari Kaštel iz Buja, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle, Porto Salvore, Santa Andrea i Ancora iz Savudrije, Pergola i Villa Rosetta restoran Maruzza iz Zambratije.

Dani švoja jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera, uz Dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja.

Kroz taj jedinstveni koncept sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

R.I.

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Dani svoja2-2013

Dani švoja

Dani švoja 15.10.2016 – 30.11.2016 Umag, Novigrad, Buje, Brtonigla Gastronomska manifestacija Dani švoja (lista) traju či…

Dani jadranskih lignji 2

Predstavljeni Dani jadranskih...

U organizaciji turističkih zajednica uz posebne menije na bazi jadranske lignje čak 11 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrad…

švoji-tz istra

Dani švoja

Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje, 19.10.2013. – 30.11.2013. Gastronomska manifestacija Turističke zajednice Umaga, Novigr…

Dani svoja2-2013

Počeli šesti Dani švoja u...

Nakon Dana školjaka i istarskih šparuga, konobe i restorani sjeverozapadne Istre ugostili su još jednu već tradicionalnu gourmet…