Gurmanski prijedlog za novogodišnju noć
Silvestarska večera za pamćenje u Plavom podrumu

Čitatelji Gastronomike još uvijek mogu napraviti rezervaciju za gastronomski spektakl koji uključuje menu od gotovo jedanaest tanjura.
Plavi podrum iz Voloskog, jedini hrvatski restoran koji je već dva puta (2008. i 2010.) izabran među 100 najboljih na svijetu u izboru časopisa Restaurant, i ove godine na Silvestrovo organizira novogodišnju večeru za pamćenje.
Večera će započeti (ne)uobičajenim pozdravom iz kuhinje s tri spužvice: s dimljenim lososom, s ikrom od pastrve i s tunom, uz puhanu rižu s okusom škampa.
Slijedi bistra juha od škampa i amarantha (Gastronomika preporučuje!) i mlačna salata od hobotnice sa sušenim pomidorima i pršutom sautiranim na malvaziji sa želeom od Muškata ruže i zrakom od vongola.
Slijedi četvrto iznenađenje – škampi na ražnjiću na kremi i tortina od muškatne tikve s friganim tortellinima punjenim oradom i vlascem, a sve uz guščju jetru.
Potom će biti posluženi domaći tagliolini duginih boja s brancinom i stabljikom mladog celera, a nakon toga par kapesanti na kremi od jabuka, redukcije grdobine i curcume s tartufima i uz prašinu od kave.
Sedmo jelo u ovom novogodišnjem slijedu je kvarnerska lignja punjena quinojom i oslićem na pireu od celera, a potom (za sreću u Novoj!) dolazi malo svinjetine – kockica punjena korjenastim povrćem i pinjolima na pireu od kapule.
Deveti tanjur pun je slastica. Tu su – nonina pita od jabuka, pjena od jabuka, dehidrirana jabuka i sladoled od vanilije i đumbira.
Za kraj, opet u slatkom tonu, domaćini će vam poslužiti «zarolani» ananas i vaniliju, i potom malo čokoladnih pralina iz „kućne radinosti“.
Cijena Novogodišnjeg menua je 600 kuna.
Rezervacije na telefon +385 51 701 223.
Požurite.
P.R./foto Rino Gropuzzo