Novi juriš na Guinnessovu knjigu rekorda
Sinjski kuhar smotat će 10.001 arambašić za svjetski rekord

Za spremanje rekordnog broja arambaša potrebno je 500 glavica kupusa i 700 kilograma teletine, junetine i svinjetine
Ivica Držak, sinjsko-splitski ugostitelj priključio se sve većem broju kuhara koji žele ostaviti trag pothvatom za Guinnessovu knjigu rekorda.
Bivši alkarski momak, a danas štitonoša i ugostitelj planira osobno umijesiti deset tisuća i jedan arambašić, drevni, 300 godina star delikates turskog praporijekla, koji su Sinjani usavršili i s pravom etiketirali.
Držak ovaj specijalitet priprema u svojim konobama „Rustika“ u Sinju i Splitu, a već se okitio titulom „kralja arambašića“ kada je na splitskoj Rivi umijesio deset tisuća arambašića.
Bilo je to u povodu predstavljanja grada Sinja u Splitu, kada su se servirala autohtona jela za građane.
Arambaši se od sarme razlikuju u punjenju jer nema riže, a koriste se tri vrste mesa
Postavljanje novog službenog rekorda za Guinnessa Držak je pomno isplanirao.
Treba mu najmanje 500 glavica kupusa i 700 kilograma raznog mesa, a uz obavezan prilog, pire od domaćeg krumpira najavljuje veliku feštu.
Razliku između sinjskog arambašića i obične sarme Držak u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objašnjava punjenjem. U arambašima nema riže, a puni se ne samo svinjetinom, nego s tri vrste mesa: teletinom, junetinom i svinjetinom, uz dodatak suhog mesa. Osim toga, meso se ne melje, nego sitno sjecka. Neobično važan je kupus: Držak inzistira da mora biti domaći, kiseljen po starinski i prirodnim putem, bez nitrata, samo sa solju.
D.Smoković/ fotografija preuzeta s Restoran Čaporice1965