Novi juriš na Guinnessovu knjigu rekorda

Sinjski kuhar smotat će 10.001 arambašić za svjetski rekord

arambasici iz svetog mihovila

Za spremanje rekordnog broja arambaša potrebno je 500 glavica kupusa i 700 kilograma teletine, junetine i svinjetine

Ivica Držak, sinjsko-splitski ugostitelj priključio se sve većem broju kuhara koji žele ostaviti trag pothvatom za Guinnessovu knjigu rekorda.

Bivši alkarski momak, a danas štitonoša i ugostitelj planira osobno umijesiti deset tisuća i jedan arambašić, drevni, 300 godina star delikates turskog praporijekla, koji su Sinjani usavršili i s pravom etiketirali.

Držak ovaj specijalitet priprema u svojim konobama „Rustika“ u Sinju i Splitu, a već se okitio titulom „kralja arambašića“ kada je na splitskoj Rivi umijesio deset tisuća arambašića.

Bilo je to u povodu predstavljanja grada Sinja u Splitu, kada su se servirala autohtona jela za građane.

Arambaši se od sarme razlikuju u punjenju jer nema riže, a koriste se tri vrste mesa

Postavljanje novog službenog rekorda za Guinnessa Držak je pomno isplanirao.
Treba mu najmanje 500 glavica kupusa i 700 kilograma raznog mesa, a uz obavezan prilog, pire od domaćeg krumpira najavljuje veliku feštu.

Razliku između sinjskog arambašića i obične sarme Držak u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objašnjava punjenjem. U arambašima nema riže, a puni se ne samo svinjetinom, nego s tri vrste mesa: teletinom, junetinom i svinjetinom, uz dodatak suhog mesa. Osim toga, meso se ne melje, nego sitno sjecka. Neobično važan je kupus: Držak inzistira da mora biti domaći, kiseljen po starinski i prirodnim putem, bez nitrata, samo sa solju.

D.Smoković/ fotografija preuzeta s  Restoran Čaporice1965

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

oblica 2013

Tonko Matulić sa svojim...

Pobjednik „Oblica festa 2013.“ Matulić (na fotografiji desno, uz vicešampiona Andru Jakšića, lijevo), ove je godine, zajedn…

fritule s bućom

Luči Babić s Brača radi...

Pročitajte kako se rade “najbolje fritule na svitu” prema receptu pobjednice natjecanja u Splitu Luči Babić, vješta…

dreamstime_pivo - konobarica

Hrvatska prestala biti vinska...

Paradoks nije samo u činjenici da je tradicija vinarstva mnogo duža i bogatija od pivarstva, već i u poraznom podatku da su hrvatski po…

mega torta

Švicarci napravili najduži...

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma masl…