Zdravo u život - kako hraniti školsko dijete

Školarcima je najvažniji dobar doručak i voćni međuobroci

dreamstime dijete jede nutellu

Djeci nije dobro davati novac jer ne shvaćaju važnost zdrave prehrane pa kupuju razne čipseve i gazirane sokove

Početak školske godine prilika je da se podsjetimo kako treba brinuti o prehrani djece.

Za ovu priliku izdvojili smo neke od savjeta koje je za Glas Istre priredila Alma Letić, koja je u Kanadi diplomirala nutricionizam, a danas je posvećena pomoći pretiloj djeci i pisanju o zdravoj prehrani.

– Doručak je, kao što svi znamo, najvažniji obrok dana, koji treba osigurati čak 30 posto dnevne energije. Dokazano je da djeca koja pravilno doručkuju pokazuju više entuzijazma, odmornija su i manje nervozna, a ostvaruju čak i bolje intelektualne rezultate, smatra Alma Letić i dodaje da s doručkom djeca dobivaju mnogo neophodnih nutritivnih tvari koje osiguravaju energiju i služe kao građevni materijal.

Može i sendvič

Letić preporuča mliječne proizvode, jogurte, žitarice, voće i griz što je sve jednostavno za spremiti. Što se tiče marende u školi, naglašava da davanje novca za nju treba biti zaista posljednja opcija. Budući da većina učenika ne shvaća važnost zdrave prehrane, novac često troše na razne čipseve i sokove.

– Školsku je marendu dobro kombinirati s doručkom. Idealno je da dijete za doručak pojede mliječni proizvod i žitarice, a za marendu uzme voće. Voće i povrće lokalnog i sezonskog uzgoja uvijek je najbolja opcija. Ukoliko to nije dovoljno, spremite mu sendvič s crnim, integralnim ili pšeničnim kruhom, izbjegavajući namaze i prerađeno meso – mortadelu, parizer, zimsku i sl. Sir je odličan izvor kalcija, ali također mora biti kvalitetan, upozorava Letić.
Ručak bi kao središnji obrok trebao biti kuhan i raznovrstan, prepun ugljikohidrata – krumpir, riža, tjestenina, palenta izvrsni su primjeri, naravno uvijek u kombinaciji sa svježim povrćem.

Večera ne treba biti obilna

Poželjno je da obroci budu svakoga dana otprilike u isto vrijeme, i to ne uz gledanje televizije ili sjedenje za kompjuterom. Djeci trebaju male količine kvalitetne hrane te se takvom prehranom stvaraju zdrave navike.

Međuobroci su također važni. Voće, koje ne bi trebalo jesti odmah nakon jela, dobro dođe prije treninga ili između ručka i večere.

Večera ne smije biti obilna, najbolje je pojesti ostatke od ručka ili neki laganiji obrok.
Što se pića tiče, najštetnija su gazirana pića. Preporučuje se voda, koje u organizmu uvijek mora biti u izobilju, jer zapravo čim osjetimo žeđ – već smo dehidrirali.

Pripremio: D.S. /foto Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

povisen_krvni_tlak_i_sol

Povišeni krvni tlak – je...

Znate li kako bi trebala djelovati uravnotežena prehrana s umjerenim unosom soli u organizam? Visok krvni tlak obično se razvija bez z…

ABC Junior - dorucak

Dvije trećine hrvatskih...

Dvije trećine hrvatskih građana doručkuje svaki dan, a čak i oni koji nisu tako redoviti u prvom obroku u danu, svjesni su njegove va…

d_s_pije kavu na jedrilici

Uvijek na more ponesite više...

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuh…

krkaju na brodu

Prosječna pizza idealan je...

Nautičari na Jadranu najčešće se “ubiju” od hrane za večeru što je daleko od ideala zdrave prehrane Preporučiti je…