I vrhunski ugostitelji na udaru krize

Slavni pulski restoran Valsabbion nakon 16 godina prestaje s radom

valsabbion klopa

Zatvaranju Valsabbiona koji je kroz 16 godina rada predstavljao avangardu hrvatskog ugostiteljstva u najboljem smislu, kumovao je nedovoljan promet pa će ubuduće objekt raditi samo kao bed&breakfast hotel

Poznati restoran Valsabbion u Pješčanoj Uvali pored Pule prestaje s radom.
Vlasnica ove gastronomske meke, Sonja Perić, inače supruga novog ministra turizma Veljka Ostojića, nakon 16 godina rada odlučila je zatvoriti Valsabbion, jedan od samo nekoliko doista vrhunskih restorana u Hrvatskoj.
Sonja Perić u kratkoj izjavi koju je dala za Glas Istre od petka rekla je da će od ove godine Valsabbion raditi kao bed&breakfast objekt, budući da se uz ovaj luksuzni restoran nalazi i mali obiteljski hotel.

Neslužbeno se doznaje da je zatvaranju kumovao nedovoljan broj gostiju koji znaju prepoznati i mogu (skupo) platiti vrhunski gastronomski užitak.

Franjo Lukež: To je prava katastrofa

Zatvaranje Valsabbiona je istarski gastronomski kritičar Franko Lukež nazvao „pravom katastrofom“.
Restorani su se uvijek rađali i umirali, ali ovo je zbilja velika šteta, smatra Lukež, jer je Valsabbion bio uzor mnogim istarskim i drugim ugostiteljima te su mnogi stremili toj kvaliteti.

Davor Butković, gastro kritičar Jutarnjeg lista, zatvaranju restorana posvetio je dugi nekrolog naglasivši da se ovim šalje gadna poruka: „ne isplati se inovirati niti biti najbolji“.

Rene Bakalović: Civilizacijski nazadak

I njegov kolega Rene Bakalović ističe da je zatvaranje Valsabbiona civilizacijski nazadak za cijelu hrvatsku gastronomsku scenu. Bakalović smatra da je to pokazatelj da jedna sredina ne može ostvariti vrhunske elitne gastronomske kriterije jer bi u Hrvatskoj po jedan takav restoran trebao postojati u Istri, Zagrebu i Dubrovniku.
Direktor županjske Turističke zajednice Denis Ivošević, koji već godinama kao guru promovira enogastronomiju Istre ne veseli se zatvaranju Valsabbiona, ali se nada da je za Valsabbion ovo samo kreativna pauza nakon koje će, poput mnogih svjetskih poznatih restorana sličnog tipa, doživjeti promišljeno i strateško repozicioniranje.

Nekada avangarda, danas serviranje doručka

Valsabbion je kroz 16 godina rada predstavljao avangardu hrvatskog ugostiteljstva u najboljem smislu po inovativnosti, kreativnosti i poduzetnosti.
Od samih je početaka eksperimentirao i pratio trendove ponajboljih restorana iz susjednih zemalja i svo vrijeme bio kultni lokal koji je trebalo doći vidjeti.
Nažalost, ubuduće u Valsabbion možete doći samo na – doručak.
Ivan Zidar / foto Valsabbion.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…

Restoran Nautika_11

Glasovita dubrovačka Nautika...

Nautika, najbolji i najglasovitiji dubrovački i dalmatinski restoran, vjerojatno će posluživati goste još samo ovoga ljeta piš…

plavi podrum-01-mm

Plavi podrum proglašen...

Najbolji restorani, njih stotinjak dobili su zvjezdice, očito po uzoru na Michelinove, a najboljim, s tri zvjezdice proglašen je Pla…

naj sommelieri istre

Najbolji hrvatski sommelier...

U finalu su konkurenti Ružiću, pobjedniku Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, bili Ivo Zgrablić, sommelie…